Hlavní obsah

Video: V Peru objevili unikátní pohřebiště z předkolumbovské Ameriky

Bez komentáře: Peruánští archeologové odkryli pozůstatky 25 lidí v masovém hrobě z období říše Chimú.Video: AP

 

Reklama

Peruánští archeologové v jedné z nejvýznamnějších metropolí předkolumbovské Ameriky Chan Chanu odkryli pozůstatky 25 lidí v masovém hrobě. Kosti byly objeveny v malém prostoru o rozloze deset metrů čtverečních, napsal server BBC.

Článek

Odborníci se domnívají, že masový hrob mohl být pohřebištěm pro elitu z řad obyvatel tohoto hlavního města někdejší říše Chimú.

Archeoložka Sinthya Cuevaová uvedla, že pozůstatky patří mladým ženám. „Žádné z nich nebylo více než 30 let,“ řekla pro BBC.

Ačkoliv se už dříve prokázalo, že Chimuové obětovali lidi včetně dětí, podle archeologa Jorgeho Menesese Bartry neexistují důkazy, že lidé v nově objeveném hrobě byli oběťmi. Příčinu smrti mají určit další testy.

Pozice, ve které se uchovala jedna z koster, naznačuje, že tělo bylo pohřbeno krátce po smrti. Jiné kosti jsou podle všeho vyběleny působením živlů a různě pomíchané, což naznačuje, že se do hrobu dostaly později. Těla mrtvých byla zabalena do několika vrstev látky.

V hrobě bylo podle místních médií nalezeno také 50 kusů keramiky.

Říše Chimú s metropolí Chan Chan byla jedním z nejmocnějších státních útvarů předkolumbovské Ameriky v Andské oblasti na severu dnešního Peru.

Reklama

Související témata:

Doporučované