Hlavní obsah

Video: V Rusku začalo obří vojenské cvičení. Účastní se ho 80 tisíc lidí

Strategické velitelsko-štábní manévry Kavkaz-2020 se konají na území jižního vojenského okruhu a v Černém a Kaspickém moři. Manévrů se účastní na 80 000 lidí, včetně vojáků armád šesti dalších zemí. Mezi nimi jsou i Čína a Írán.Video: twitter.com/mod_russia

 

Reklama

Ukázka nejmodernější techniky a síly. Na jihu Ruska začalo velké vojenské cvičení Kavkaz 2020. Manévry se konají i v Černém a Kaspickém moři.

Článek

Strategické velitelsko-štábní manévry Kavkaz-2020 se v Rusku konají na území jižního vojenského okruhu a v Černém a Kaspickém moři a potrvají do soboty 26. září. Cvičení velí náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil armádní generál Valerij Gerasimov.

Manévry odstartovaly přemístěním šesti desítek vojenských transportních letounů Il-76 na operační letiště a střelbami více než 30 válečných lodí v Kaspickém moři. Agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany napsala, že se manévrů účastní na 80 000 lidí, včetně vojáků armád šesti dalších zemí, mezi nimiž jsou Čína a Írán.

Do vojenského cvičení se podle agentury TASS zapojí téměř 13 000 členů armády, ale také tisíce příslušníků ruské národní gardy a pracovníků ruského ministerstva pro mimořádné události. Účastní se ho také kolem tisícovky vojáků z Arménie, Barmy, Běloruska, Číny, Íránu a Pákistánu.

Čínský kontingent byl speciálně složen z jednotek, které slouží na problémové části hranice mezi Indií a Čínou, uvedl list South China Morning Post.

Právě Indie se měla původně na cvičení také podílet, ale nakonec svoji účast odvolala. Tamní ministerstvo obrany uvedlo, že stažení jednotek ze cvičení souvisí s koronavirovou pandemií, dodává SCMP News. Indická média ale uvádí, že hlavním důvodem jsou právě nedávné příhraniční konflikty mezi Čínou a Indií.

Dnešní úvodní střelby v Kaspickém moři provádějí raketová válečná plavidla a dělové čluny. Palba je zaměřená jak na hladinové, tak na vzdušné cíle. Dnes rovněž vyplulo více než 20 lodí v Černém moři, informovalo novináře ruské ministerstvo obrany.

Součástí cvičení je mimo jiné likvidace diverzních skupin útočících na přesouvající se armádní jednotky. Letky protivzdušné obrany jižního vojenského okruhu zase v součinnosti s íránskými bojovými plavidly nacvičují „blokování a zneškodnění ozbrojených formací mezinárodních teroristických organizací“, sdělilo ministerstvo obrany.

Společné bělorusko-ruské vojenské cvičení Slovanské bratrství - 2020. Video: AP

Ruská armáda se spolu s běloruskou účastní také taktického cvičení pod názvem Slovanské bratrství - 2020 na běloruském polygonu Brestskij. Ruští výsadkáři se po jeho skončení mají vrátit domů, zdůraznilo ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Společné bělorusko-ruské vojenské cvičení probíhá za vyhrocené situace v Bělorusku, kde už přes měsíc pokračují protesty proti autoritářskému režimu prezidenta Aleksandra Lukašenka.

Reklama

Doporučované