Hlavní obsah

Video: Věčný požár na Sibiři. Rašelina doutná i pod vrstvou sněhu

Bez komentáře: Sibiřská tajga stále hoří. Oheň se dostal i do masivních sibiřských rašelinišť, kde může „přečkat“ zimu a na jaře znovu zachvátit okolní lesy.Video: twitter/siberian_times, AP

 

Reklama

Sibiřská tajga stále hoří. Oheň zachvátil oblast přesahující 870 tisíc hektarů. Prognózy jsou nepříznivé.

Článek

Požáry v této oblasti jsou běžné, ale letos se šíří rychleji než obvykle. Do boje s ohněm je podle ruských médií zapojeno přes dva tisíce hasičů. Tamní vláda k hašení povolala i armádu, na pomoc byly vyslány speciální letouny a vrtulníky.

Dým z ohně komplikuje leteckou dopravu a pomalu se přesouvá do dalších částí země. Ztráty na životech nejsou hlášeny, oheň totiž spaluje takřka neobydlené oblasti.

Prognóza dalšího vývoje požárů na Dálném východě je podle hasičů a meteorologů krajně nepříznivá a zlepšovat se nebude. Situaci komplikuje fakt, že do odlehlých a nepřístupných míst se týmy nedostanou. V některých místech dokonce hašení vzdaly.

Nebezpečné je to zejména proto, že oheň se podle expertů může přesunout do masivních sibiřských rašelinišť, kde „přečká“ zimu a na jaře znovu zachvátí okolní lesy. To potvrzují i letošní záběry, které zveřejnil server The Siberian Times. Je na nich vidět doutnající rašelina pod horou sněhu, podle listu jde o pozůstatek požárů v roce 2020.

Reklama

Doporučované