Hlavní obsah

Video: Vědci objevili v hlubinách moře nový druh živočicha

Vědci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru zmapovali nového živočicha pouze za pomocí kamer s vysokým rozlišením. Jde o žebernatku, která dostala jméno Duobrachium sparksae.Video: NOAA Fisheries, Youtube.com

 

Reklama

Jde o nový druh žebernatky. Vůbec poprvé jej vědci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) zmapovali jen za pomocí kamer s vysokým rozlišením severně od břehů Portorika.

Článek

Kvůli extrémním životním podmínkám a velké hloubce nebylo možno odebrat žádné fyzické vzorky zvířete. Noaa proto použila k zdokumentovaní dálkově ovládané robotické vozidlo nazvané Deep Discoverer, které umožňuje pořídit záběry s vysokým rozlišením, píše britský The Guardian.

Žebernatka, což je primitivní vodní živočich podobný žahavcům, dostala jméno Duobrachium sparksae. Jak je vidět v úvodním videu, jde o zvláštního želatinového živočicha.

Podle odborníků z amerického ústavu nebyl tento konkrétní druh nikdy spatřen. „Byl to nádherný a jedinečný organismus,“ uvedl v rozhovoru pro americkou CNN vědecký pracovník úřadu Mike Ford.

„Podařilo se nám získat video s vysokým rozlišením, které nám pomohlo zmapovat, co jsme viděli. Prošli jsme vědecké informace o žebernatkách a zdálo se nám jasné, že se jedná o nový druh i rod,“ dodává odborník.

Tělo žebernatky je dlouhé zhruba šest centimetrů. Její tykadla dosahují velikosti 30–50 centimetrů. Živočich je masožravý a živí se drobnými živočichy nebo jejich zbytky. Potravu pravděpodobně zachytává pomocí tykadel. Ta také slouží pro ukotvení k mořskému dnu.

Zajímavá je i struktura živočicha. Jeho želatinové tělo je průhledné a obsahuje malé řasinky. Když pulzují, tak odrážejí světlo.

Reklama

Související témata:
Tvor

Doporučované