Hlavní obsah

Video: Vesničané si svépomocí staví horskou silnici, spojí je s civilizací

Svět bez obalu: Vesničané z kyrgyzské obce Kaynar se rozhodli postavit svépomocí horskou silnici, která je má spojit s okolním světem.Video: RFE/RL

 

Reklama

Obyvatelé kyrgyzské vesnice Kaynar staví za pomoci vlastních rukou a jednoduchého nářadí novou cestu v horách. Úřady jejich situace nezajímá a tohle je jediná možnost, jak si obec uchová spojení s okolním světem.

Článek

„Rozdělili jsme si cestu na tři stejné úseky. Každé rodině bylo přiděleno udělat necelých 2,5 metru cesty. Každý sem přichází pracovat a někdo přivede i své děti, aby mu pomohly,“ říká jeden z místních.

Vesnice Kaynar je vzdálena 16 km od nejbližšího města, ale v zimě je vesnice zcela odříznuta od civilizace. Je tu sice jedna cesta, která vede přes hory, ale ta není celoročně průchozí. Většina místních tak musí na podzim dojet do města a naložit vše, co budou potřebovat na zimu.

„Kůň se na cestu vejde jen stěží. Pokud někdo jede dolů, tak musí druhý jezdec čekat, protože se tam oba nevejdou. Neprojede tudy žádné auto. Je tady stará silnice na druhé straně, ale ta není kvůli sněhu průjezdná. Můžete ji použít pouze v létě,“ popisuje situaci další obyvatel vesnice.

Stará horská cesta je velmi nebezpečná, nehody s fatálními následky nejsou výjimkou.

„V kamionu nás jelo deset, když došlo k té nehodě. Dva jsme od té doby zmrzačení a můj syn tam tehdy zahynul. Je to už 12 let. Lidé ve vesnici se proto rozhodli, že si novou cestu postaví sami,“ dodává jeden z místních.

Vesničané v Kaynaru teď doufají, že už k žádným podobným tragickým událostem díky jejich úsilí a nové cestě nedojde.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Svépomoc

Doporučované