Hlavní obsah

Video: Virginie odstranila kontroverzní sochu konfederačního generála Leeho

Bez komentáře: Jezdecká socha konfederačního generála Roberta Leeho mizí z podstavce.Video: twitter/Phil_Lewis_

 

Reklama

Dělníci odstranili přes šest metrů vysokou jezdeckou sochu konfederačního generála Roberta Leeho, která stála v Richmondu, hlavním městě amerického státu Virginia.

Článek

Podle guvernéra Ralpha Northama se jednalo o největší sochu, která znázorňuje osobnost spjatou s otrokářskou Konfederací v tomto státě. Odstranění díla je podle něj důležitým krokem, který ukazuje, jaké hodnoty vyznává jeho vláda, informovala o tom agentura AP.

Bronzová socha byla ve městě vztyčena před zhruba 130 lety. Pro masivní podstavec, který po díle zbyl a je zhruba dvakrát tak vysoký, vláda teprve hledá využití.

K odstranění sochy byl potřeba jeřáb a další těžká technika. Dělníkům se podařilo dílo sundat před devátou hodinou ráno místního času. Na místě se shromáždilo několik stovek diváků, kteří začali zpívat a jásat. „Čí ulice? Naše ulice! Co chceme? Spravedlnost! Kdy ji chceme? Teď!“ skandovali někteří z přihlížejících. K vidění byly i cedule s nápisy hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Socha byla spuštěna na zem, kde má být rozřezána na několik dílů, než bude převezena na blíže neupřesněné bezpečné místo. Tam setrvá, dokud se nerozhodne, kde bude umístěná natrvalo.

Guvernér Virginie oznámil úmysl sochu odstranit již vloni v červnu, jen pár dnů po smrti černocha George Floyda, která podnítila demonstrace proti rasismu v celých Spojených státech. Záměr vlády odstranit sochu v Richmondu ale přes rok blokovaly dvě žaloby, které podali odpůrci stěhování sochy. Minulý týden však nejvyšší soud ve Virginii podání zamítl a uvolnil tak cestu k odebrání sochy.

Policisté uzavřeli několik ulic v blízkosti prostranství, kde socha stála, a vztyčili barikády, aby zabránili vytvoření davů. U sochy se v minulosti odehrálo několik střetů mezi demonstrujícími, kteří protestovali po smrti George Floyda, a policisty. Podstavec od té doby pokrývají četné nápisy odsuzující policejní násilí a výzvy k ukončení systematického rasismu a nerovností.

Už na konci loňského roku nechal guvernér odstranit další sochu generála Leeho ze sídla amerického Kongresu. Nahradilo ji dílo připomínající Barbaru Johnsovou, která v 50. letech minulého století bojovala za zlepšení podmínek na segregované černošské střední škole ve městě Farmville.

Reklama

Doporučované