Hlavní obsah

Video vraha devíti Afroameričanů: Šel jsem do kostela a zabil je, směje se

 

Reklama

Dylan Roof zabil v kostele během čtení Bible devět Afroameričanů. Vyšetřovatelé zveřejnili video, kde se krátce po zadržení přiznává.

Článek

Jednadvacetiletý Dylan Roof loni v červnu vešel do černošského kostela v Charlestonu v Jižní Karolíně. Nejprve přihlížel tradičnímu čtení Bible a potom vystřelil 70 ran na modlící se Afroameričany. Devět z nich zabil. V současnosti čelí celkem 33 obviněním. Pokud bude usvěčen, hrozil by mu trest smrti.

Roof před svým zločinem zveřejnil na internetu rasistický manifest. „Nemám na výběr. Nejsem v pozici, abych šel sám bojovat do ghetta. Vybral jsem si Charleston, protože to je historicky nejvýznamnější město v mém státě a jistou dobu zde byl největší poměr černých proti bílým.“

Po jeho zadržení vyšetřovatelé zjistili, že Roof napsal Manifest o své rasistické víře. Navrhl i vlastní logo, které zahrnovalo jeho iniciály, hákový kříž a číslo 88, vyjadřující německý nacistický pozdrav „Heil Hitler”.

Policie zveřejnila video z vyšetřování, kde se Dylan Roof přiznává k tomu, že střílel.

„Šel jsem do toho kostela v Charlestonu a udělal jsem to,” řekl při vyšetřování Dylan a rozesmál se.

„Střílel jste vy?” zeptal vyšetřovatel.

„Ano,” odpověděl s klidem Dylan a zase se rozesmál.

Na otázku, kolik lidí toho dne zabil, odpověděl klidně: „Kdybych měl hádat, myslím, že možná pět. Ale opravdu si nejsem jistý.”

Na otázku vyšetřovatele, jestli je na sebe za svůj zločin pyšný, odpověděl: „Neřekl bych, že jsem rád. Musel jsem to udělat.”

Ve videu sedí Roof u kruhového stolu na policejním oddělení v Shelby. Svým hlubokým a monotónním hlasem neprojevuje žádné emoce. „Někdo to udělat musel,” řekl střelec a dodal, že „černí lidé zabíjejí bělochy každý den. To, co jsem udělal, je tak velmi nepatrné v porovnání s tím, kolik bílých lidí každý den zemře.”

Reklama

Související témata:

Doporučované