Hlavní obsah

Video: Vstupte do maďarské cukrárny. Dělají tu guláš i paprikáš jako dort

Svět bez obalu: Guláš nebo paprikáš jako dort? V jedné maďarské cukrárně dělají ze slaných národních specialit sladkosti.Video: RFE/RL

 

Reklama

Maďarská cukrářka Adrienn Sabjanová vyrábí a prodává dorty, které vypadají jako guláš, kuřecí paprikáš nebo další tradiční maďarské speciality.

Článek

Poté, co se obrázky jejích křehkých výtvorů rozšířily online, opustila teď už bývalá finanční manažerka v roce 2019 svou dosavadní práci a založila si v Budapešti pekárnu.

„Začalo to tím, že si u mě někdo objednal kuřecí paprikášový dort. Paprikáš je přitom maďarská masová specialita. Já jsem ovšem ten dort udělala a pak si uvědomila, že v tom můžu pokračovat a dělat tak všechny dorty,“ říká bývalá finanční odbornice. „No a pak mě objevila média. Byla jsem se svými dorty v televizi, a když je tam lidé uviděli, začaly mi chodit objednávky. Takže jsem udělala třeba vídeňský řízek s hranolky, nebo s rýží.“

Z Adrienniných originálních dortů se stal hit i na sociálních médiích. Takže nakonec v roce 2019 opustila svoji pozici manažerky a rozhodla se otevřít si v Budapešti svou vlastní pekárnu.

„Dostávala jsem stále více objednávek, a musela si proto vybrat, co chci vlastně dělat. V té době jsem zároveň pracovala ve firmě a k tomu se ještě po rozvodu sama starala o dvě děti. Takže jsem se musela rozhodnout, co dál. V původní práci jsem dala výpověď,“ vzpomíná.

Základem dortů je korpus, který pak obarví polevou; dál prý Adrienn používá vlastně téměř cokoliv, co se dá v kuchyni najít. Omáčky vyrábí cukrářka z ovocného džemu a želé.

Dort z unikátní pekárny stojí okolo 70 dolarů.

Adrienn říká, že reakce jejích zákazníků jsou někdy opravdu legrační. „Když dostanou takový dort, začnou se chovat jako děti. Líbí se jim to, ale nemohou uvěřit, že to je sladké. Začnou si to fotografovat a nikdy na to už nezapomenou, což je nejlepší – je to pro ně opravdu speciální překvapení.“

Sabjanová věří, že její pekárna dokáže přežít i současnou pandemii covidu-19, a říká, že má stále tolik objednávek, že se téměř ani nevyspí. Při práci jí pomáhá její vášeň pro dorty. „Někde jsem četla, že když máte nějaký talent, tak je opravdu velký hřích, když ho nedokážete nějak využít,“ říká.

Více v úvodním videu z produkce Rádia Svobodná Evropa; další reportáže RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované