Hlavní obsah

Video: Výbuch konžské sopky Nyiragongo, láva zasypala obce v okolí

Bez komentáře: V sobotu vybuchla sopka Nyiragongo. Konžské úřady nařídily evakuaci města. Tok lávy se vyhnul hustě osídlenému městu Goma, zničil přes 500 domů v přilehlých vesnicích, v nichž zemřelo nejméně 15 lidí.Video: AP

 

Reklama

Obyvatelé východokonžské Gomy v sobotu uprchli kvůli náhlému výbuchu sopky Nyiragongo , v neděli se začala většina vracet domů. Tok lávy se zastavil těsně u města se 600 000 obyvateli a zůstaly po něm masy vyhaslé hmoty a popel.

Článek

Ačkoliv se tok lávy po sobotním výbuchu sopky Nyiragongo v Kongu vyhnul hustě osídlenému městu Goma, zničil přes 500 domů v přilehlých vesnicích, v nichž zemřelo nejméně 15 lidí, napsala agentura AP s odkazem na vyjádření úřadů a místních. Velká část obyvatel uprchla do sousední Rwandy.

Podle agentury AFP překročilo hranici do Rwandy až 7 000 lidí. Těm, kdo se dali na útěk, Rwanda nabídla ubytování ve školách a církevních stavbách. Tamní agentura RBA v neděli oznámila, že se Konžané už vracejí domů. Asi 25 000 lidí rovněž uprchlo do města Sake nedaleko Gomy.

V neděli ráno se stékající láva zastavila u severovýchodního předměstí Buhene a lidé se vraceli domů, přestože ve vzduchu bylo stále velké množství kouře a panovaly obavy z obnovení sopečné činnosti.

Podle místních úřadů se pohřešuje asi 170 dětí a Dětský fond OSN (UNICEF) oznámil, že postaví záchytná centra pro děti, jež se nacházejí v okolí bez doprovodu dospělých.

Pět lidí podle místních úřadů zemřelo na útěku při havárii kamionu, když se snažili dostat z Gomy. Konečný počet obětí je však zatím nejasný.

„Díkybohu se sopečná erupce zklidnila severně od letiště v Gomě, lidé se postupně vracejí,“ uvedl na Twitteru rwandský velvyslanec v Kongu.

Agentura RBA během neděle zveřejnila snímky, na nichž jsou vidět lidé s matracemi nebo zavazadly přicházející k rwandské hranici. Mezitím konžské úřady začaly sčítat škody.

Reklama

Doporučované