Hlavní obsah

Video: Východ Afriky sužují sarančata, Somálsko vyhlásilo nouzový stav

Somálsko vyhlásilo kvůli invazi sarančat nouzový stav.Video: AP

 

Reklama

Somálsko v neděli vyhlásilo nouzový stav kvůli invazi pouštních sarančat. Ta v oblasti ničí zemědělskou půdu a podle místních úřadů hrozí, že se situaci nepodaří dostat pod kontrolu včas. V dubnu tu totiž obvykle začíná sklizeň. Podobnou situaci zažívá například i Keňa.

Článek

Rekordně velká hejna sarančat až o několika miliardách jedinců už několik týdnů devastují část východní Afriky. K jejich přemnožení přispěly zejména výjimečně silné deště, které oblast ke konci loňského roku sužovaly několik týdnů.

Sarančata představují podle somálského ministerstva zemědělství „zásadní hrozbu pro křehkou potravinovou bezpečnost Somálska“. Zdroje obživy pro lidi a jejich dobytek jsou podle ministra v ohrožení.

Situace v zemi je totiž podle pozorovatelů nejhorší za posledních 25 let. Každé saranče je schopno uletět za den až 150 kilometrů a zkonzumovat stejné množství zeleně, jako samo váží.

Somálská vláda chce vyhlášením nouzového stavu seskupit veškeré úsilí a finanční prostředky a sarančata vyhubit do dubnové sklizně. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) už minulý týden vyzvala k mezinárodní pomoci zemím východní Afriky. Uvedla také, že situace v Keni je nejhorší za posledních 70 let. Pracovníkům FAO se tam ke konci ledna podařilo zaznamenat hejno o ploše 2400 kilometrů čtverečních, což je téměř rozloha Lucemburska.

V prosinci vletělo nad Etiopií do hejna sarančat dopravní letadlo. Hmyz zasáhl motory i čelní sklo a stroj musel nouzově přistát. Nikomu se nic nestalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované