Hlavní obsah

Video: Vzácné stromy z celé země putovaly do parku gruzínského miliardáře

Svět bez obalu: Gruzínský miliardář si nechal do svého parku dovézt stromy z celé země.Video: RFE/RL

 

Reklama

Bývalý gruzínský předseda vlády a miliardář Bidzina Ivanišvili se rozhodl, že vytvoří park, do kterého si nechá přivézt zajímavé stromy z celé Gruzie. Ty musely absolvovat často velmi dlouhou cestu po silnicích nebo po moři.

Článek

Epickou cestu těchto stromů zachytil dokument gruzínské filmařky Salome Jashi. Její film „Zkrocení zahrady“ měl tento rok premiéru i na filmovém festivalu Sundance. Filmovou tvůrkyni nejprve zaujal hrubý záznam jednoho z přepravovaných stromů, který se objevil na sociálních médiích.

„Ty záběry viděl v Gruzii snad každý – strom, který někam pluje, v tomto případě do zahrady mocného muže,“, říká Jashi. „Někdo říká, že se jedná o veřejný park, ale v každém případě patří jednomu muži. Záběry vyvolaly v mé hlavě mnoho metafor. Způsobily, že jsem se začala zamýšlet nad tím, že mi připomínají řadu jiných věcí. Snažila jsem se tyto pocity vyjádřit i v mém filmu.“

Majitel parku Bidzina Ivanišvili prezentuje svůj projekt jako svou filantropickou aktivitu a jeho charitativní nadace odkázala ohledně bližších informací redaktory Rádia Svobodná Evropa na ředitele parku. Ten uvedl, že během přepravy zahynul jen jeden strom a že už park navštívilo v druhé polovině roku 2020 okolo jednoho milionu lidí.

„Podle mého názoru a názoru dalších, kteří park navštívili, se jedná o úspěšný projekt. 95 % návštěvníků ho opustilo s úsměvem na tváři a byli nám velmi vděční. Byli i návštěvníci, kteří měli stížnosti ohledně toho, co se stalo s místy, odkud byly stromy odvezeny. Přestože nevěděli, kde stromy původně stály a že se jednalo o státní pozemky, na kterých byla vytvořena nová infrastruktura. Majitelé soukromých pozemků pak od nás obdrželi kompenzaci a svou půdu si následně upravili podle svého přání. Několik rodin obdrželo jiné stromy, které jsme přivezli z Itálie a dali jim je jako dar,“ říká ředitel parku.

Salome Jashi říká, že některé stromy musely být poraženy, aby uvolnily cestu pro přepravu. To ji velmi zasáhlo, protože viděla, jak se s nimi někteří místní loučí.

„Ano, bylo to velmi smutné. Pamatuji na jednu starou ženu, která ty poražené stromy před svým domem sama zasadila. Byla tím velmi zarmoucená. Ale pro ostatní členy rodiny byla finanční kompenzace důležitější než ty stromy. Víte, ti lidé neměli moc na výběr. Tak to v některých případech prostě bylo. Vzpomínám si, že mi jedna žena řekla: ‚Kdo jsem ve srovnání s ním? Jaká já mám práva? Samozřejmě že se vzdávám svého stromu.‘ Nechtěla se s nikým přít,“ říká gruzínská režisérka.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované