Hlavní obsah

Video z Afghánistánu: Pod vládou Tálibánu bojují o přežití. Jsou jich miliony

Svět bez obalu: Miliony Afghánců bojují pod vládou Tálibánu o přežití.Video: RFE/RL

 

Reklama

Kvůli tamnímu konfliktu, rekordnímu suchu, ekonomické krizi a pandemii nemoci covid-19 obyvatelé přišli o zdroje obživy. Hladu aktuálně čelí podle odhadu OSN každý druhý Afghánec. Celkem 22,8 milionu lidí.

Článek

Od srpnového návratu Tálibánu k moci se ekonomická situace Afghánistánu rapidně zhoršila.

Reportéři Rádia Svobodná Evropa natáčeli v afghánské provincii Faráh, kde každý den bojují o přežití tisíce a tisíce lidí.

Patří k nim Abdurrahman, který marně vyhlíží na ulici zákazníky, jež by si od něho nechali vyčistit boty. Dodává ale, že je ve městě teď jen velmi málo lidí, kteří mají dost peněz na podobné služby. „Přicházím sem každé ráno a odcházím až večer, ale nevydělávám skoro nic,“ říká Abdurrahman, který do Faráhu přišel před šesti měsíci. Utekl sem ze své rodné provincie Hílmand, kde v tu dobu probíhaly těžké boje.

Jeho současný příjem zdaleka nestačí, aby se jeho sedmičlenná rodina mohla třikrát denně najíst. „Na zimu nemáme nic. Spoléháme jen na boží milosrdenství. Nemáme ani pořádné boty nebo oblečení. A hlavně nemáme dost jídla,“ stýská si čistič bot. Dlouhotrvající konflikt, migrace a ekonomická nestabilita uvrhly miliony Afghánců do chudoby. Ve Faráhu čekají tisíce nezaměstnaných lidí marně na jakoukoliv nabídku práce.

„V posledních dvou a půl měsících se situace zhoršila. Stojím tu každý den od rána do večera. Některé dny dostanu práci, díky které si vydělám asi tak 50 centů. Ale většinou nedostanu nic, a to musím živit svou devítičlennou rodinu,“ popisuje situaci ve stejnojmenném městě další jeho obyvatel.

Žije tu i Mohammad Akhtar: „Nikdo nás neposlouchá. Pomoc dostávají jen lidé, kteří mají konexe. Deset litrů oleje teď stojí asi 16 dolarů, pytel mouky se vyšplhal na 22 dolarů. Co můžeme dělat?“

V uplynulých dnech oznámilo vládní hnutí Tálibán úplný zákaz používání cizích měn v Afghánistánu. „Ekonomická situace a národní zájmy v zemi vyžadují, aby všichni Afghánci používali při každém svém obchodu afghánskou měnu,“ uvedl v prohlášení jeden z mluvčích tálibů.

Tento krok způsobí podle zahraničních agentur další narušení ekonomiky, která je kvůli náhlému přerušení zahraniční podpory na pokraji kolapsu. Používání amerických dolarů je na afghánských trzích rozšířené. Pohraniční oblasti zase často využívají měny sousedních zemí, jako je Pákistán.

Evropská unie už přislíbila finanční pomoc na zmírnění současné humanitární krize. Rozdělování finančních prostředků je ale obtížné, protože Evropa hledá způsob, jak při tom obejít vládu Tálibánu.

Tálibánská vláda nyní naléhá na uvolnění miliard dolarů z rezerv americké centrální banky, zatímco suchem postižená země čelí finanční krizi, masovému hladovění a nové migrační krizi.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované