Hlavní obsah

Video z Afghánistánu: Tálibán začíná dobývat důležitá města

Svět bez obalu: Tálibán zahájil masivní ofenzivu a začíná dobývat důležitá afghánská města.Video: RFE/RL

 

Reklama

Boje mezi afghánskou armádou a bojovníky Tálibánu teď probíhají na předměstí jednoho z největších měst v Afghánistánu - Kandaháru.

Článek

Střety vypukly 9. července a postupně se posouvají do obydlených předměstí, kde si Tálibán začíná budovat své pozice. „Ozbrojení teroristé se ukrývají v obydlených čtvrtích, v domech místních obyvatel, které používají jako své základny. Bojové operace jsou vzhledem k tomu komplikované a pomalé. Naše jednotky zatím jejich útokům odolávají,“ popsal situaci Jamal Nasir Barakzai, policejní mluvčí Kandaháru. „Včera Tálibán obsadil park. Ale podařilo se nám je odtamtud vyhnat. Jsou v domech na druhé straně. Tady jsme si teď vybudovali základnu,“ ukazuje na kamery Rádia Svobodná Evropa jeden z místních vojáků. Během bojů v Kandaháru bylo už zabito nejméně 18 lidí a místní nemocnice přijala okolo stovky zraněných. Většina z nich jsou civilisté.

„Chystali jsme se vejít do našeho domu, když začala palba. Kulky zasáhly a zranily mého syna. Odnesl jsem ho pryč a vzal ho sem,“ popsal v nemocnici otec zraněného chlapce.

Zatímco boje o město nadále pokračují, bojovníci Tálibánu už podle místních médií obsadili velkou část kontrolních vládních stanovišť v okolí města. Pokračující boje už donutily opustit Kandahár okolo 2000 obyvatel. „Ráno a v noci tu probíhaly těžké boje. Byla slyšet i střelba z minometů. Lidé, kteří mohli utéct, tak to už udělali, ale chudí tady zůstávají,“ popsal v rozhovoru s reportéry RFE/RL jeden z místních.

Během počáteční ofenzívy narazily oddíly Tálibánu jen na malý odpor a zmocnily se rozsáhlých venkovských oblastí a důležitých přechodů na hranicích s Íránem, Turkmenistánem, Tádžikistánem a Pákistánem. Vládní síly nyní podle AFP kontrolují jen hlavní dopravní trasy a hlavní města provincií.

Vůdce afghánského islamistického hnutí Tálibán Hajbatulláh Achúndzáda zopakoval, že je nadále „rozhodně pro politické urovnání“ v Afghánistánu „bez ohledu na postup a vojenská vítězství“ Tálibánu v posledních dvou měsících.

Možnost, že afghánská vláda během několika týdnů padne a Tálibán ovládne celou zemi, je podle pozorovatelů čím dál reálnější.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované