Hlavní obsah

Video z Albánie a Kosova: Země se potýkají s rozsáhlými záplavami

Bez komentáře: Přívaly sněhu a deště způsobily záplavy v Albánii a Kosovu. Rozvodněné řeky pak strhávaly silnice či mosty, přerušily dodávky proudu a některé obce odstřihly od okolního světa.Video: AP

 

Reklama

Vydatné sněžení a silné deště nepůsobí komplikace jen ve Španělsku a severní Itálii. Přívaly sněhu a deště způsobily rozsáhlé záplavy v Albánii a Kosovu.

Článek

Postižena je zejména oblast západní Albánie, kde se nalézá delta řeky Drin. Vydatné srážky způsobily, že se na více místech prudce vzedmula hladina řeky.

Záplavová voda v mnoha oblastech poničila dopravní infrastrukturu. Rozvodněné řeky strhávaly silnice či mosty, přerušily dodávky proudu a některé obce odstřihly od okolního světa. Do záchranných prací se zapojily stovky vojáků, policistů i místních úředníků, kteří rozvážejí potraviny, pitnou vodu a pohonné hmoty postiženým rodinám.

Agentura AP uvedla, že v zasažených regionech se dočasně uzavřely školy a dodavatelé elektřiny pracují na obnovení dodávek proudu. Albánské úřady uvádí, že průtok řeky regulují pomocí přehrad, aby zabránily dalším záplavám.

Záplavy postihly i sousední Kosovo. I zde voda na mnoha místech poničila dopravní infrastrukturu. Shpend Trdevaj z kosovské rady bezpečnosti řekl, že zaplaveno bylo několik obcí.

V obci Kosovo Polje nedaleko hlavního města například museli hasiči použít člun k záchraně rodiny, která uvázla ve svém domě, napsala agentura AP.

Úřady obou zemí zatím neevidují žádné oběti ani zraněné.

Reklama

Doporučované