Hlavní obsah

Video z Íránu: Ceny potravin letí prudce vzhůru, za rok i o 90 %

Svět bez obalu: V Íránu rostou ceny potravin a dalších důležitých komodit.Video: RFE/RL

 

Reklama

Inflace v Íránu dosahuje rekordních čísel, za měsíc stoupla o 45 %. Obchodníci na teheránském tržišti říkají, že lidé už nemají peníze na větší nákupy.

Článek

„Mezi základní potraviny patří obilí, čaj a rýže. Sleduji, jak lidé nakupují. Moji zákazníci dříve kupovali i 100 kilogramů rýže, aby ji měli na celý rok. Nyní si raději koupí pouze jeden pětikilový nebo desetikilový pytel a ti, kteří dříve kupovali tento pytel, si nyní raději koupí kilogramový pytlík. Nemají ani prostředky na to, aby si koupili celý pytel rýže. Bojí se, že by jim na konci měsíce chyběli peníze. Na těchto věcech teď lidem záleží,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden z místních obchodníků. Ceny potravin stouply v Íránu za rok o 30 až 90 procent. „Dříve jsme měli dobré zákazníky, kteří každý měsíc kupovali pět až šest kilo masa a šest až sedm kuřat. Ale teď kupují jen jedno nebo dvě kila masa a pár kuřat,“ dokládá další prodejce.

„Ceny mléka a jogurtů jsou velmi vysoké. Lidé si je nemohou dovolit. Ceny se zvedly o 40 až 50 procent. Na některých místech i víc,“ říká teheránský mlékař a dodává: „Zemědělci a mlékárny za to nemohou. Krmivo pro hospodářská zvířata je tak drahé, že zvyšuje náklady a nutí je zvyšovat ceny.“ Ale i cena dalšího zboží v Íránu enormně stoupá.

„Tato lednice stála 220 milionů riálů. Nyní stojí 500 milionů. Její cena se tak zdvojnásobila,“ popisuje situaci prodavač.

Íránská centrální banka uvádí, že inflace v zemi vzrostla jen v měsíci září o více než 45 %. To je nejvyšší nárůst od roku 1994. Krizi způsobil vliv amerických ekonomických sankcí a také narušení dodavatelského řetězce během pandemie covidu-19.

Řada tamních analytiků tvrdí, že ekonomiku ovlivňuje i špatná politika vlády. V samotném Teheránu už mnoho malých obchodu zbankrotovalo a další je budou zřejmě brzy následovat. „Řada mých kolegů říká, že chtějí zavřít, protože pro ně není ekonomicky možné nadále fungovat. Každý den se zvyšují ceny obalů, plastových sáčků, talířů, všeho, na co si jen vzpomenete,“ stěžuje si na situaci obchodník s potravinami.

Íránci, kteří splňují podmínky státní podpory, mohou požádat o ekonomickou pomoc.  „Když začali lidem dávat státní podporu ve výši asi 400 tisíc riálů měsíčně, tak si pamatuju, že cena rýže značky Hashemi byla asi 40 tisíc riálů za kilo. Takže jste si mohl koupit nejméně 10 kilo rýže. Nyní si však můžete koupit sotva kilo. Výše státní pomoci je stejná, ale inflace se zvýšila,“ přidává další pohled na íránskou hyperinflaci obchodník. Íránský prezident Ebrahím Raísí a další íránští představitelé slíbili lidem, že růst spotřebitelských cen zastaví.  „Od 9. října podnikneme kroky ke snížení cen tří základních mléčných výrobků, které se používají nejvíce - mléka, sýrů a jogurtů - a to o 10 procent,“ prohlásil v íránské televizi ministr zemědělství.

Íránci ale příliš nevěří, že jim tyto sliby nějak jejich současný těžký život ulehčí.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované