Hlavní obsah

Video z Izraele: Archeologové objevili unikátní byzantské vinařství

Bez komentáře: Archeologové v Izraeli objevili vinařství staré 1 500 let.Video: AP

 

Reklama

Izraelští archeologové oznámili, že odkryli rozsáhlé vinařství, jehož stáří odhadují na 1 500 let. Nachází se v komplexu ve městě Javne, který už několik let zkoumají.

Článek

Na nalezišti našli odborníci pět lisů na víno, sklady, pece, v nichž se vypalovaly hliněné skladovací nádoby, a desetitisíce keramických úlomků.

Objev podle izraelského památkového úřadu dokládá, že Javne bylo v byzantském období vinařskou velmocí. Badatelé odhadují, že zařízení mohlo ročně vyprodukovat asi dva miliony litrů vína.

Jon Seligman, který byl jedním z vedoucích vykopávek, připomněl, že víno známé jako víno z Gazy se vyváželo do Evropy, severní Afriky a Malé Asie. Badatelé se domnívají, že hlavní výrobna této značky vína se nacházela právě v Javne.

„Bylo to lehké bílé výběrové víno, které se vyváželo do mnoha zemí po celém Středozemí,“ uvedl Seligman. Dodal, že víno se mimo jiné vyváželo do Egypta, Turecka, Řecka a možná také do Itálie, cituje odborníka server BBC.

Seligman poznamenal, že víno v té době nebylo jen důležitým zbožím pro export a zdrojem potěšení, ale také významným zdrojem živin a bezpečnou alternativou k vodě, která byla často kontaminovaná.

Komplex v Javne byl podle izraelských úřadů odhalen během uplynulých dvou let při vykopávkách v rámci projektu rozvoje města, které leží jižně od Tel Avivu.

Minulý týden pak izraelský úřad pro památky (IAA) oznámil objev starověké toalety z období sedmého století před naším letopočtem. Její součástí mohl podle badatelů být i osvěžovač vzduchu.

Reklama

Související témata:

Doporučované