Hlavní obsah

Video z jeruzalémské přestřelky: Útočníci zabili dva policisty

Útočníci v Jeruzalémě zabili pět Izraelců, policie je zastřelilaVideo: Reuters

 

Reklama

Útoku podlehli tři civilisté a dva policisté. Tři útočníky policie zastřelila.

Článek

Tři útočníci dnes v Jeruzalémě poblíž svatých míst muslimů a židů postřelili tři izraelské policisty. Dvěma z nich způsobili těžká zranění, kterým policisté později v nemocnici podlehli. Jiní policisté všechny tři ozbrojence zastřelili.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Izraelská policie uvedla, že útočníci byli izraelští Arabové z města Umm al-Fahm, které leží u hranice palestinského Západního břehu Jordánu. Jednomu bylo 29 let, zbylým dvěma 19. Palestinské radikální hnutí Hamas označilo útok za hrdinský čin.

Všichni tři útočníci ke Lví bráně, kde se incident odehrál, přišli z okrsku Chrámové hory a zatím není jasné, jak tam pronikli se střelnými zbraněmi. Kromě pistolí se na místě našel i nůž. Po střelbě muži vběhli do jedné z mešit, ale policisté je pronásledovali a zabili. V okolí Chrámové hory platí běžně přísná bezpečnostní opatření a policie pečlivě kontroluje zejména mladé Palestince.

U těl útočníků se našly kromě zbraní také izraelské doklady a izraelský řidičský průkaz.

Velitel jeruzalémské policie Joram Halevi nařídil pro dnešek Chrámovou horu uzavřít a evakuovat, dnešní modlitby zrušil. Uzavřeny dnes budou také všechny brány vedoucí do jeruzalémského Starého Města.

Násilnosti v Izraeli a na palestinských územích si od října 2015 vyžádaly 276 mrtvých Palestinců a 42 Izraelců. Izraelské úřady uvádějí, že většina Palestinců zahynula, když se pokusili spáchat útok nožem, střelnou zbraní nebo při pokusu najet autem do davu. Nicméně v posledních měsících vlna násilností utichala.

Reklama

Související témata:

Doporučované