Hlavní obsah

Video z Kosova, kde kvůli znečištěnému ovzduší umírá na 800 lidí ročně

Svět bez obalu: V Kosovu zemře kvůli znečištění ovzduší ročně téměř 800 lidí.Video: RFE/RL

 

Reklama

Dvě velké uhelné elektrárny poblíž kosovské Prištiny vyrábějí většinu elektrické energie v Kosovu. Mají však také největší podíl na znečišťování životního prostředí. Na něm se podepisují i všudypřítomné skládky.

Článek

Nexhat Reštelica vyrostl nedaleko od bloků Kosova A a Kosova B. Tvrdí, že právě elektrárny způsobily jeho zdravotní problémy. „Od narození jsou naše životy těmito elektrárnami ohroženy. Problémem číslo 1 je znečištění. A pak také každý lék, který užíváme, protože ten má pozitivní i negativní vedlejší účinky. Tak nám to aspoň říkají lékaři,“ říká Nexhat Reštelica, který bydlí ve vesnici Kryševc. „Jak vidíte, právě teď není znečištění velké. Ale až v zimě zafouká vítr ze severu, nebudete moci ani vyjít ven kvůli prachu a kouři z těch elektráren,“ ukazuje reportérům Rádia Svobodná Evropa.

Mnoho obyvatel obce Kryševc se už odstěhovalo do míst s čistším ovzduším. Zpráva Světové banky z roku 2019 uvádí, že v Kosovu ročně zemře v důsledku onemocnění souvisejícím se znečištěním ovzduší 760 lidí.

Vládní úředníci však tvrdí, že řešení se blíží. Pracuje se na projektu ukončení výroby elektřiny z uhlí.

„V našem případě musíme začít přecházet od využívání uhlí k výrobě energie z obnovitelných zdrojů,“ říká náměstkyně ministra životního prostředí Linda Cavdarbašová. „Ministerstvo životního prostředí a vláda tuto změnu velmi podporují, a to nejen proto, že je to mnohem šetrnější k životnímu prostředí, ale také proto, že jsme se k tomuto přechodu zavázali v Zelené agendě pro západní Balkán.“

Znečištění ovzduší je ale jen jedním z problémů, které ohrožují životní prostředí v Kosovu.

Aktivisté upozorňují také na velké množství nelegálních skládek nebo třeba znečištění zdejších řek.

„Znečištění je v Kosovu všudypřítomné,“ tvrdí Besfort Kosova z organizace Balkan Green Foundation. „Má mnoho rozměrů. Kromě Kosovské energetické korporace máme i další znečišťovatele, jako jsou lomy a spalování uhlí a dalších paliv v domácnostech. Velký podíl má také doprava. Většina zdejších aut je staršího typu. Dále máme problémy i s kvalitou paliv. Teoreticky existují dobré zákony, ale nejsou dodržovány. Není dostatek inspektorů, pokuty jsou příliš nízké a málokdy se skutečně vymáhají. Znečišťovatelé se jim téměř pokaždé vyhnou a většina škod na životním prostředí není ani nahlášena.“

EU a ekologičtí aktivisté vyvíjejí na kosovskou vládu, která se uchází o členství v EU, velký tlak, aby problémy řešila.

Obyvatele Kosova ale čeká ještě dlouhá cesta, než se jejich země stane zdravějším místem pro život.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované