Hlavní obsah

Video z města, kde se do Číny dívají z okna. Přesto není na dosah

Svět bez obalu: Rusko uzavřelo hranice s Čínou, aby zabránilo dalšímu šíření koronaviru.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Mrakodrapy čínského města Heihe jsou celkem zřetelně vidět přes řeku z ruského města Blagověščensk. Obě místa jsou od sebe vzdálena asi 750 metrů a donedávna mezi nimi fungoval čilý obchodní i turistický ruch. S rozšířením nákazy COVID-19, nemoci způsobené koronavirem, se ale vše změnilo.

Článek

Rusko z obavy dalšího šíření koronaviru uzavřelo 31. ledna svoji hranici s Čínou. Díky zvláštní autobusové lince, která funguje mezi oběma městy, se většina Rusů mohla po uzavření hranic vrátit domů. Po příjezdu byli všichni okamžitě otestováni.

Jedna z testovaných Rusek popsala v rozhovoru pro RFE/RL důvod svého návratu: „Doufám, že se situace brzy vrátí do normálu. Nemám žádný náhradní plán. Myslím, že výuka začne brzy znovu, a vše bude jako dřív. Všechno se ale rychle mění a situace se zhoršuje. To je důvod, proč jsem se rozhodla vrátit domů.“

Speciální linkou se vraceli zpět i Číňané. Řidič autobusu tvrdí, že v Heihe není žádná epidemie koronaviru, přestože se nějaké případy objevily v okolí města.

Odliv čínských občanů je znát, obzvláště na blagověščenském tržišti, kde má své stánky mnoho čínských obchodníků. Ruští kolegové dodávají, že je tu i méně zákazníků.

Čína a Rusko jsou významní obchodní partneři a uzavření hranic znamená pro obě země významnou ekonomickou ztrátu. V tuto chvíli je možné se z Blagověščensku jen dívat na světla Heihe a doufat, že se vše vrátí do normálu.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované