Hlavní obsah

Video z nejtěžší cesty do práce na světě: Na meteorologické stanici Kavkaz

Svět bez obalu: V těžce přístupném terénu se dagestánská rodina stará o meteorologickou stanici.Video: RFE/RL

 

Reklama

Magomed Magomedov a jeho dva synové pracují v desetidenních směnách, aby udrželi v chodu unikátní meteorologickou stanici, která leží ve výšce 2923 metrů v pohoří Kavkaz v Dagestánu.

Článek

Jde o velmi nebezpečné místo, kde často padají laviny a kde teploty klesají hluboko pod bod mrazu. Rodině však těžkosti vyvažuje pocit hrdosti, že může okolnímu světu poskytovat informace, na kterých jsou závislé předpovědi počasí.

„Vše záleží na Pánu našich světů. Pouze Alláh ví všechno. My nevíme nic. Víme jen, jaké je zrovna teď počasí,“ říká nejstarší Magomed Magomedov. Oba jeho synové, kteří také na stanici pracují, se též jmenují Magomed.

Cesta do sousední vesnice je dlouhá 10 kilometrů. Pak na meteorology čeká desetikilometrové stoupání na úpatí hor, a to bez jakéhokoliv vybavení. Během výstupu se musí projít územím, kde často padají laviny.

„Pokud je akutní lavinové nebezpečí, tak se lavina spustí při zásahu holí. Pokud ne, tak můžete jít dál. Když je zima, tak se lavina pohybuje velmi rychle. A když sníh začíná tát – v březnu, dubnu a v květnu – tak se lavina pohybuje pomalu jako had. Je to velmi krásné. Budeme teď stoupat s pomocí lana. Držte se pevně! Pospěš si. Tady je provaz,“ poučuje Magomedov reportéry Radia Svobodná Evropa, kteří se s ním na stanici vydali.

Tentokrát trvala cesta až nahoru více než osm hodin.

Nejstarší Magomedov pracuje jako meteorolog už 40 let. Předtím zde pracoval i jeho otec. Každé tři hodiny zde nahrává a vysílá údaje zobrazené na zařízeních.

„Všechna tato data putují do Machačkaly, odtud do Rostova, pak do Moskvy. Říká se tomu mezinárodní datová banka,“ říká meteorolog.

Za sovětských dob na stanici pracovalo 12 lidí. Později byl počet zaměstnanců snížen na šest a pak na čtyři. Každý z rodiny si tady teď vydělá okolo 180 až 200 dolarů za měsíc.

„Napsali jsme do Moskvy, že pokud nemají peníze, aby se mohli o stanici dobře starat, tak ať ji raději přesunou, nebo zavřou. A oni nám odpověděli: ‚Tohle je výjimečná stanice. Budou vylepšení. Mějte s námi trpělivost.‘ Nepracujeme zde jen kvůli penězům. Pracujeme zde také pro Dagestán a celé Rusko. Údaje shromážděné v této nadmořské výšce jsou velmi cenné.“

Experti z celého Ruska, kteří se zabývají předpověďmi počasí, se spoléhají na data, která sbírá tato meteorologická dynastie Magomedovů v nehostinných podmínkách na vrcholcích kavkazských hor.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované