Hlavní obsah

Video z New Yorku: Mrakodrapy mizí v šedém oparu z požárů

Bez komentáře: New York a jeho dominanty zahalil šedivý opar kvůli požárům na západě USA a v Kanadě.Video: AP

 

Reklama

Západ Spojených států a Kanadu sužují týdny ničivé požáry. Kouř z nich přenáší napříč oblastí tzv. tryskové proudění, což má na hustě zalidněném severovýchodě USA kromě vizuálního efektu za následek zhoršení kvality vzduchu.

Článek

Město New York (stejně jako další oblasti na východě Spojených států amerických) tento týden zahalil šedivý opar.

„Všimli jste si, jak zamlženě v poslední době vypadá obloha? Způsobuje to kouř z amerických požárů, který je přepravován na druhý konec země tryskovým prouděním,“ vysvětluje situaci jeden z twitterových účtů americké Národní meteorologické služby (NWS).

„Zatímco většina kouře je na nebi výše, část z něj by se mohla dostat blíž k zemi,“ dodává pobočka NWS pro oblast měst Washington a Baltimore.

+2

Ve státě New York vydal v úterý úřad ochrany životního prostředí pro celý den výstrahu před špatnou kvalitou ovzduší. Podobná upozornění se vydávají ve chvílích, kdy tzv. index kvality vzduchu přesáhne hodnotu 100. Na newyorském Manhattanu v úterý index vystoupal na 170, ve Filadelfii na 172. Tak vysoká čísla značí, že situace je nebezpečná i pro zdravé obyvatele, uvedla televize France 24.

Podle místních obyvatel se těžko dýchá. Popisují situaci, jako by vše pokryl popel či byl ve vzduchu nedostatek kyslíku.

Podle jednoho z odborníků působícího ve zmíněném newyorském úřadu není výjimkou, aby kouř z požárů na západě země dorazil až do okolí nejlidnatějšího města USA. Obvykle se však drží dostatečně vysoko v atmosféře, a na kvalitu ovzduší tak nemá vliv. Tentokrát je však kouř níže, než je běžné.

Podle Národní meteorologické služby registrovaly znečištění vzduchu kromě New Yorku i oblasti Velkých jezer nebo okolí Bostonu, přičemž ve středu by mohl tento fenomén ustupovat s očekávaným příchodem studené fronty.

Reklama

Doporučované