Hlavní obsah

Video z New Yorku: Trumpovi už napsali vzkaz i pod jeho vlastní věž

Obří nápis Black Lives Matter před Trumpovou věží v New Yorku. K aktivistům se připojil i starosta New Yorku Bill de Blasio.Video: AP

 

Reklama

Na slavné Páté avenue přímo před vchodem do mrakodrapu nesoucího jméno prezidenta Donalda Trumpa nakreslili aktivisté obří nápis Black Lives Matter. Připojil se k nim starosta New Yorku Bill de Blasio.

Článek

Výběr místa nebyl náhodný. Prezident Trump toto heslo hnutí proti rasismu a policejní brutalitě nazval „symbolem nenávisti“, připomíná agentura AP. A opakovaně kritizoval ty, kteří bojují za rovná práva Afroameričanů.

Slova republikánského prezidenta popudila demokratického starostu New Yorku de Blasia, který už v červnu řekl, že Pátá avenue, na níž je slavná Trumpova věž, by si nápis Black Lives Matter také zasloužila (jeden už je v Brooklynu, kde ho na silnici namalovali sami aktivisté).

Trump tehdy reagoval na Twitteru. Mimo jiné napsal, že nápis zneváží „tuto luxusní třídu“, čímž si starosta „ještě více znepřátelí newyorskou smetánku“.

Velký žlutý nápis se nestal předmětem politických půtek poprvé.

Nejprve s ním vyrukovala starostka Washingtonu, ve kterém se nachází sídlo prezidenta. Slogan nechala vytvořit na jednom z hlavních bulvárů, jenž vede právě k Bílému domu.

Politologové mají za to, že za podporou hnutí Black Lives Matter je boj o voliče. Starosta de Blasio čelí kritice kvůli nepřiměřeným zákrokům newyorského policejního sboru vůči účastníkům protestů spojených se smrtí George Floyda.

Jedna z aktivistek, která přišla pomoci s tvorbou nápisu, agenturám řekla, že je to pro ni symbolický moment, začátek něčeho většího. Umístění přímo před Trumpovým mrakodrapem podle ní „ukazuje, že na nás záleží, a ukazuje mu (Trumpovi), že nemůžeme být ignorováni“.

Trump ve své stejnojmenné budově v centru New Yorku bydlel, než se stal prezidentem. Od té doby tam však tráví málo času a své trvalé bydliště přesunul na Floridu. V budově však stále sídlí vedení jeho společnosti The Trump Organization.

Úmrtí George Floyda po zákroku bělošského policisty na konci května spustilo v USA rozsáhlé demonstrace proti rasismu a za reformu policie. Manifestace v začátcích na některých místech přerostly v nepokoje a rabování, Trump kvůli tomu šmahem označil demonstranty za zločince a lůzu a volal po co nejtvrdším zásahu policie. Hrozil také povoláním armády do ulic amerických měst.

Reklama

Doporučované