Hlavní obsah

Video z ničivých povodní: Přes 150 mrtvých a tisíce evakuovaných

Bez komentáře: Indonésii a Východní Timor postihly povodně, své domovy musely opustit tisíce lidí. Mrtvých je více než 150.Video: AP

 

Reklama

Východ Indonésie a Východní Timor postihly záplavy a sesuvy půdy, které způsobily silné deště. Agentura AFP uvedla, že o život přišlo už nejméně 157 osob. A další desítky lidí se pohřešují.

Článek

Indonéské centrum pro zvládání katastrof potvrdilo 130 mrtvých na několika ostrůvcích poblíž Východního Timoru. Na samotném Timoru zahynulo dalších 27 osob.

V Indonésii se nadále pohřešuje více než 70 lidí. Záchranné práce komplikuje nepřístupný terén – silnice a mosty zatarasily vyvrácené stromy i nánosy bahna a kamení. Kvůli bouři a silnému příboji je nedosažitelná část postižených ostrovů.

Obzvlášť těžce byl zasažen ostrov Adonara, kde sesuv půdy zasypal desítky domů a během včerejšího dne tam evidovali 73 mrtvých. Dalších nejméně 20 lidí zahynulo, když po svazích sopky Lewotolok na ostrově Lembata sjely obrovské masy vychladlé lávy. Erupci sopky zažili místní obyvatelé loni v listopadu.

Ostrovy Adonara a Lembata patří k souostroví Malé Sundy, jehož součástí je i turisticky oblíbený ostrov Bali. Intenzivní déšť tam způsobil bleskové záplavy a úsilí záchranářů i zde ztěžují rozsáhlé výpadky proudu, zablokované silnice a poničené mosty. Velké škody živel napáchal i na ostrově Flores. Někteří místní vylezli na střechy domů, aby unikli vodě dosahující do výšky tří až čtyř metrů.

Bleskové povodně a sesuvy půdy způsobené cyklonem Seroja přiměly opustit své domovy na 10 tisíc lidí. Uchýlili se do evakuačních center.

V postižených oblastech žije podle údajů tamní agentury pro katastrofy asi 125 milionů Indonésanů, což je téměř polovina obyvatel země.

Bouře se nyní přesouvá směrem k západnímu pobřeží Austrálie.

Australská ministryně zahraničí Marise Payneová vyjádřila soustrast obyvatelům Východního Timoru a v pondělí prohlásila, že je Canberra připravena poskytnout jakoukoliv pomoc, informoval britský list The Guardian.

V Indonésii, nejlidnatějším ostrovním státě světa, dochází v období dešťů, tedy od října do dubna, k přírodním katastrofám opakovaně. V lednu postihly Západní Jávu bleskové záplavy, při kterých zahynulo 40 lidí.

Reklama

Doporučované