Hlavní obsah

Video z Pákistánu: Ceny potravin letí vzhůru, lidé jsou zoufalí

Svět bez obalu: V Pákistánu je čtvrtá nejvyšší inflace na světě. Ceny základních potravin stoupá měsíčně o desítky procent.Video: RFE/RL

 

Reklama

Pákistán už měsíce bojuje s enormní inflací. Ta je teď v zemi dokonce čtvrtá nejvyšší na světě. Oblíbený chleba naan během dvou týdnů zdražil až o 25 procent.

Článek

Prudce zdražily i další pákistánské potraviny. „Nejde jen o rostoucí cenu pšeničné mouky. Vysoké jsou také ceny plynu, elektřiny a dopravy. Růst cen se tak dotýká nás i naší práce,“ říká Muhammad Iqbal z Pákistánského sdružení pekařů.

Většina obilí, které se v Pákistánu vypěstuje, pochází z Pandžábu. Teď ale tamní úřady kvůli jeho nedostatku omezily veškeré dodávky do jiných částí země, což cenu pšenice a mouky ještě více zvýšilo.

„Cena dvacetikilogramového pytle mouky byla 7 dolarů, nyní se na trhu ale pohybuje od 7,80 do 8 dolarů,“ říká jeden z obchodníků.

V Pákistánu se kvůli rostoucím cenám základních potravin odehrály už i celonárodní protesty. Jeden z nich se konal i v provincii Paňdžáb. Její účastníci obvinili vládu i centrální banku, že nemají žádný plán, jak s rostoucími cenami a inflací v zemi bojovat.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované