Hlavní obsah

Video z rekordního letu: Ital jako první na světě proletěl dva tunely

Bez komentáře: Dechberoucí záběry. Italský pilot Dario Costa proletěl jako první pilot na světě skrze dva dálniční tunely.Video: AP, SNTV

 

Reklama

Neskutečný a dechberoucí manévr předvedl v Istanbulu italský pilot Dario Costa. V sobotu se mu ve speciálně upraveném letadle Zivko Edge 540 podařilo proletět dvěma dálničními tunely.

Článek

Celý let trval 43,44 sekundy, délka trasy byla 2 260 metrů. Po celou dobou musel mít letadlo naprosto pod kontrolu, sebemenší chyba by měla katastrofální následky.

Jeden z nejkritičtějších a nejtěžších okamžiků nastal, když letadlo letělo 360metrovou mezerou mezi tunely. Letadlo bylo v tu chvíli vystaveno bočnímu větru a Dario Costa musel stroj udržet v rovnováze, aby správně vlétl do druhého tunelu, píše Red Bull Media.

„Všechno se dělo tak rychle, ale když jsem vyletěl z prvního tunelu, letadlo se začalo pohybovat doprava kvůli bočnímu větru a v mé hlavě se všechno v tu chvíli zpomalilo,“ vysvětloval Costa. „Hned jsem na to zareagoval a soustředil se jen na to, abych dostal letadlo zpátky na správnou trasu a vletěl do druhého tunelu. Pak se mi v hlavě všechno zase zrychlilo,“ dodal pilot.

Průletem skrze tunely vytvořil Costa Guinnessův světový rekord a pokořil i další milníky.

Reklama

Doporučované