Hlavní obsah

Video z rozpálené Kanady: Teploměry ukazovaly nad 46 stupňů Celsia

Bez komentáře: Kanadu a severozápad USA sužují extrémní vedra. Na mnoha místech padly teplotní rekordy.Video: AP

 

Reklama

Kanada čelí vlně rekordně vysokých teplot. V pondělí země zažila vůbec nejteplejší den v historii měření. Průměrná teplota dosáhla podle meteorologického úřadu 47,9 stupně Celsia. Překonána tak byla víkendová hodnota 46,1 stupně.

Článek

Meteorologové v Kanadě a na severozápadě Spojených států přepisovali během krátké doby jeden teplotní rekord za druhým.

Nový teplotní rekord byl naměřen v pondělí v obci Lytton severovýchodně od Vancouveru, kde rtuť teploměru vystoupala na 47,9 stupně Celsia, čímž byl překonán víkendový teplotní rekord. Dosavadní rekord 45 stupňů byl datován rokem 1937.

Rekordní teploty naměřili také ve městech Portland a Seattle na americkém severozápad, kde se teplota vyšplhala na hranici 40 stupňů Celsia.

V Portlandu, nejlidnatějším městě amerického státu Oregon, se již v neděli dostala teplota přes 44 stupňů Celsia a v pondělí odpoledne na tamním letišti naměřili 46,1 stupně Celsia.

+5

Seattle ve státě Washington zaregistroval v pondělí teplotu 41,6 stupně. V obou případech se jedná o nejvyšší hodnoty od roku 1940, kdy se začaly vést záznamy.

V Seattlu je přitom průměrná teplota v červnu 19 stupňů Celsia. „Když je 21 stupňů, tak je pěkný den, všichni jsou venku v kraťasech a tričkách, ale tohle už je absurdní,“ řekl AFP jeden z místních obyvatel. Dodal, že si připadá, jako by byl na poušti.

Úřady v postižených oblastech vybídly občany, aby pracovali z domova. Zároveň varovaly před dehydratací, nabádaly dávat pozor na své sousedy a vyhýbat se přílišné námaze. Města dále během extrémních teplot připomínaly obyvatelům, kde najdou bazény a jiná místa sloužící k ochlazení.

Vlna veder na severozápadě USA a jihozápadě Kanady si kromě jiného vyžádala uzavření škol a center, kde se očkovalo proti covidu-19. V místních obchodech jsou vyprodané přenosné klimatizační jednotky a ventilátory, města proto otevřela pro občany klimatizovaná chladicí centra, kam si mohou přijít od veder dočasně odpočinout.

„Vleklá, nebezpečná historická vlna veder bude pokračovat celý tento týden,“ uvedly kanadské vládní úřady, které vydaly varování pro provincie Britská Kolumbie a Alberta a také pro část provincie Saskatchewan, část Severozápadního území a Yukonu. Takto dlouho trvající extrémní vedra jsou přitom podle expertů velice nebezpečná pro zdraví obyvatel.

Vzhledem k vysokým teplotám spojeným s intenzivním suchem již v USA vypuklo také několik požárů. Ohnisko nazvané „Lava Fire“ na pomezí Kalifornie a Oregonu se například rozšířilo již na plochu asi 600 hektarů, hasiči jej mají zatím pod kontrolou jen asi z 20 procent. Úřady již nařídily evakuaci asi 10 000 místních obyvatel.

Intenzita nynějších veder je podle meteorologů listu The Washington Post tak statisticky vzácná, že ji lze v průměru očekávat jen jednou za několik tisíc let. „Ale klimatické změny vyvolané lidmi učinily tento typ výjimečných událostí pravděpodobnějšími,“ dodávají.

Podle klimatologa Nicka Bonda z Washingtonské univerzity sice hrají změny klimatu v současné situaci svou roli, nicméně pouze sekundární. V první řadě se podle něj jedná o vzácný meteorologický jev, který je však v důsledku klimatických změn ještě intenzivnější.

Reklama

Doporučované