Hlavní obsah

Video z Ruska: Covidová spirála se roztočila, počty mrtvých jsou zas vysoké

Svět bez obalu: V Rusku zaznamenali rekordní počet úmrtí na nemoc covid-19.Video: RFE/RL

 

Reklama

Už déle než dva týdny zaznamenávají v Rusku každý den přes 800 mrtvých. Počty nově nakažených se začaly zvyšovat s příchodem září.

Článek

Z mnoha oblastí hlásí nejhorší situaci od ledna 2021. Některé nemocnice už musely opět rozšířit počty covidových lůžek, ruské školy se vracejí k dálkovému studiu. Natálie Lytkina učí ve škole v sibiřském Jakutsku. Poté, co zde došlo k uzavření některých škol, musela i ona se svými žáky znovu do online prostředí. Lékaři totiž uvádějí, že právě studenti jsou hlavním zdrojem šíření nákazy. Více se shromažďují, nejsou příliš zodpovědní a zároveň nejsou naočkováni. „Studenti jsou již zvyklí na online výuku,“ myslí si Natálie a pokračuje: „Naučili se pracovat se Zoomem. Problémem ale je, že student může být online, ale neučí se. To ovlivňuje kvalitu jejich vzdělávání.“

Průzkumy ukazují, že Rusové příliš nevěří očkování a většina z nich ani neplánuje nechat se naočkovat. K 2. říjnu zde dostalo obě dávky vakcíny pouze 29,5 % obyvatelstva.

Hlavní lékař v nemocnici ve městě Jekatěrinburgu Aleksej Malinkin tvrdí, že teď umírají především nenaočkovaní pacienti. „Je to velmi jednoduché. Mohou se očkovaní lidé nakazit covidem? Ano. Asi 10 procent u nás přijatých pacientů je očkovaných. Ale umírají velmi zřídka. Tvoří asi 1 % úmrtí,“ říká Malinkin.

Podle úřadů zemřelo v Rusku během pandemie více než 209 918 lidí, ale skutečný počet mrtvých může být mnohem vyšší. Ruská vláda už také přiznala, že nedosáhla svého cíle proočkovat do konce září 60% Rusů.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované