Hlavní obsah

Video z Ruska: Z bývalé ženské věznice je domov pro chudé rodiny

Svět bez obalu: V carském Rusku to bylo ženské vězení, teď je to domov pro chudé ruské rodiny.Video: RFE/RL

 

Reklama

Budova byla přebudována v roce 1917 na dočasné bydlení, stojí ve městě Smolensk na západě Ruska. Jejich 117 „bytovek“ je dodnes stále v provozu. Lidé se sem dostanou, když už nemají kam jinam jít.

Článek

Lidé zde bydlí v nevyhovujících bytech, kde sdílí se svými sousedy jednu kuchyni a sociální zařízení.

„Tohle jsou moje kamna a můj stolek. Tady je sprcha. Můžeš si tady umýt vlasy nebo se upravit, ale neteče tu teplá voda,“ říká jedna z obyvatelek domu.

Pro mnohé z obyvatel je to jediné bydlení, které si můžou dovolit. Jednou z nich je i mladá žena s dvěma dětmi.

„V roce 2014 došlo v našem původním domě k požáru,“ vysvětluje důvod, proč se sem dostala. „Řekli mi, že buď se nastěhuji sem, nebo nic. Kam jinam jsem mohla vzít své děti? Na nádraží? Když jsme se sem nastěhovali, nebyl tady žádný nábytek. Ani postel. Okna potřebují vyměnit za plastové rámy. Řekli mi: ‚Jedině na tvoje vlastní náklady.‘ V pokoji nebylo žádné světlo. Zavolala jsem proto elektrikáře. Přišel, pokrčil rameny a řekl, že se tady nedá nic dělat. Musela jsem najít jiného elektrikáře, který to nakonec opravil.“

Většina nájemníků, kteří tu bydlí, žádá o jiné stálé bydlení. Někteří na něj čekají však více než 25 let. Městská správa ale nemá pro zdejší obyvatele žádné náhradní ubytování.

„Když se za rok posunete o dvě místa v seznamu, tak je to dobré. Já jsem teď asi šestistá v pořadí,“ říká Tatjana Avdějevová, která čeká na nové bydlení už několik let. Žádné pokusy o vylepšení zdejších podmínek nevedly k ničemu. „Zkoušeli jsme se obrátit i na prezidenta Putina v jeho každoročním televizním pořadu. Já jsem tam také volala. Žádná reakce. Vůbec žádná. Napsala jsem mu. Chodila jsem po úřadech. Řekli mi: ‚Lidé žijí jinde i hůř.‘ Řekla jsem jim: ‚Ano, žijí třeba i v odpadcích. Musí to být ale tak zlé?‘,“ stěžuje si další žena. Fasáda bývalého vězení byla nedávno nově natřena, ale uvnitř budovy se prakticky nic nezměnilo.

„Lidé tady ztratili už veškerou naději. Kdyby byla nějaká naděje, tak se dají dohromady a něco se udělá. Ale co máme místo toho? Když Putin řekne: ‚Zítra přijďte na Leninovo náměstí, všechny vás tam pověsíme‘, tak se můžete vsadit, že se někdo zeptá: ‚A máme si přinést vlastní provaz?‘ Tak to prostě je,“ dodává jedna z nejstarších obyvatelek domu Jelizaveta Gorová.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované