Hlavní obsah

Video z ruského města duchů. Do Syavy se dostanete jen na sněžném skútru

Svět bez obalu: Tak to chodí v ruském městě duchů Syava. Vlaky a autobusy sem přestaly jezdit dávno, zůstává jen hrstka lidí.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Rusku se nachází stovky chátrajících měst. Jejich obyvatelé je většinou opustili poté, co v místě skončila těžba některého z nerostů, zkrachovala klíčová továrna, nebo vojáci opustili místní základnu.

Článek

Jedním z takových míst je Syava, která leží asi 730 kilometrů východně od Moskvy. Kdysi to bylo prosperující centrum s 10 000 obyvateli. Teď se město postupně vylidňuje. Za posledních 40 let odsud odešly už více než dvě třetiny místních obyvatel a jejich počet se rok od roku stále snižuje.

Jedním z těch, kdo zůstává, je technický samouk Valerij Smirnov. Už od konce 80. let v Syavě vyrábí sněžné skútry, což je tu během zimy ten nejlepší dopravní prostředek. Sám skútr používá, třeba když se vypraví na ryby, což je čtyřicetikilometrový výlet v těžkém terénu. „Ani terénní auto se tam nedostane,“ říká hrdě.

Smirnov rád vzpomíná na staré časy. „Tady, podívej. V celé téhle ulici jsou už jen tři obydlené domy. Tady jeden, pak tam a támhle. A je to. V těch dalších nikdo nebydlí a v celém městě je to stejné. Kamkoli jdete, vše je opuštěné,“ ukazuje reportérům Rádia Svobodná Evropa.

Zhruba do roku 2005 byla v Syavě v provozu továrna Karbokhim. Vyrábělo se tam dřevěné uhlí nebo kyselina octová a další produkty. Dnes z ní zbyly jen ruiny.

„Došlo tam ke konfliktu mezi akcionáři a oblastní vládou Nižného Novgorodu. V důsledku toho se pak akcionáři – po častých intervencích daňových úřadů a dalších orgánů – přestali o podnik starat a začali ho prodávat. Společnost následně zkrachovala. O práci přišlo přibližně 1 000 lidí, kteří tam pracovali,“ vzpomíná Vladimir Šerbakov.

Po uzavření závodu to pak s městem začalo jít z kopce. Byly zrušeny vlakové a autobusové linky, postupně zmizely kavárny a další obchody.

Ve městě zůstala už jen jediná lékařka, která je zároveň ředitelkou místní kliniky – Jelena Razumová. „Je těžké tady být sama. V Syavě teď žije okolo 3000 lidí, jsou to většinou starší a nemocní lidé. A samozřejmě by bylo potřeba, aby tady byl i nějaký další lékař,“ stýská si.

Není divu, že kvůli tolika problémům odsud většina lidí odešla. A ti, co zůstali, zvláště ti starší a nemocní, vlastně ani nemají kam jít.

Více v úvodním videu z produkce Rádia Svobodná Evropa; další reportáže RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované