Hlavní obsah

Video z Tuniska: Zdravotnický systém oblíbené dovolenkové destinace kolabuje

Bez komentáře: Severoafrické Tunisko bojuje s rychle rostoucím počtem nových případů koronaviru.Video: AP

 

Reklama

Zdravotnický systém severoafrické země kolabuje, lékaři jsou přetíženi. Na pomoc s pandemií byla povolána armáda.

Článek

Vojáci mají pomoci s vakcinací v nejvíce postižených vnitrozemských provinciích Bedža, Siljána, Zaghván a Kajruván, kde je malá proočkovanost, uvedla agentura AP. V pondělí začali vojenští zdravotníci očkovat lidi starší 60 let v Siljánské provincii.

„Účast je uspokojivá, ale stále malá ve srovnání s velkými městy, kde se informace rychle šíří a lidé přicházejí,“ řekl pro AP Riadh Allani, vojenský lékař pracující ve městě Kesra.

„Mnoho občanů má problém, aby se dostali vůbec do očkovacího centra. Jsme připraveni, že tady kvůli tomu zůstaneme déle, aby mohlo dorazit co nejvíc lidí,“ dodává Allani.

Tamní úřady oznámily, že pokud to bude situace vyžadovat, je tuniská armáda připravena očkovat i v domácnostech.

+3

Na podporu očkovací kampaně obdržel v pondělí první dávku vakcíny i tuniský prezident Kaís Saíd Saied. Tímto gestem chtěl vyzvat, aby se lidé neváhali očkovat. Pokud se očkovací kampaň v provinciích Siljáně a Tataouine osvědčí, bude akce rozšířena do dalších postižených regionů.

Země, kde žije přibližně 12 milionů obyvatel, registruje od vypuknutí pandemie téměř 501 923 případů koronavirové infekce a více než 16 494 úmrtí s covidem-19. Plně očkováno je zatím jen malé množství populace.

Tamní zdravotnický systém kvůli náporu nových případů zkolaboval. V zemi chybí jak vakcíny, tak zdravotnický materiál. Polní nemocnice, které měly tradičním nemocnicím odlehčit, jsou už plné.

Ministerstvo zdravotnictví se snaží situaci řešit. Na začátku tohoto týdne oznámilo, do země má dorazit přes 85 tisíc dávek vakcíny Pfizer, uvedla tuniská tisková agentura TAP. Materiální pomoc severoafrické zemi už poslalo Turecko, Spojené arabské emiráty nebo USA.

Tunisko je pro Čechy oblíbená dovolenková destinace. Babišův kabinet chtěl cestování do Tuniska od 5. července zakázat docela, nakonec ji zařadil mezi země s extrémním rizikem nákazy. Po návratu je nezbytná karanténa (s výjimkou plně očkovaných).

Kvůli špatné epidemické situaci v zemi přesunula v úterý Francie Tunisko do červené kategorie s vysokým rizikem onemocnění covid-19.

Reklama

Doporučované