Hlavní obsah

Video z USA ukazuje tvrdý útok policie proti novinářům

Video z USA ukazuje napadení a zatýkání kameramana v přímém přenosu. Protesty se rozšířily do sedmdesáti měst, prezident pohrozil použitím armády.Video: AP

 

Reklama

Šlo o štáb australského kanálu 7NEWS. Novinářku Amelii Braceovou zasáhli obuškem, kameraman Tim Myers dostal ránu štítem do obličeje. Jen dělali svou práci, živě vysílali o protestech ve Washingtonu.

Článek

Proti útoku už se ohradila australská vláda, premiér Scott Morrison oficiálně požádal Spojené státy o vyšetření incidentu.

Na záběry ze zásahu, jak je natočil přímo napadený kameraman, se můžete podívat v úvodním videu. Obsahuje i vyjádření prezidenta Donalda Trumpa, který chce proti demonstrantům vyslat armádu. A záběry ze střetů, které v tuto chvíli zasáhly už sedm desítek amerických měst. Z mnoha míst byly hlášeny střety policie s demonstranty, rabování a zapalování aut.

Nepokoje trvají týden, jde o reakci na policejní brutalitu, která v Minneapolisu stála život George Floyda. Jeho bratr Terrence se právě v Minneapolis zasadil o zklidnění emocí. Takto v pondělí oslovil na shromáždění spoluobčany: „Chápu, že jste všichni rozrušení. Nejsem tady, abych to zhoršoval a dělal zmatek mezi svými lidmi. Co to všichni děláte? Bratra to zpět nepřivede,“ řekl.

Reklama

Doporučované