Hlavní obsah

Takhle se banální výměna ministra zvrhla v krizi. Babiš si před devátou schůzkou se Zemanem věří

Osmkrát jeli, osmkrát odjeli s nepořízenou. Podívejte se, jak váš premiér a vicepremiér vyjednávali s Hradem.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš je před středeční schůzkou přesvědčen, že problém s výměnou ministra kultury se vyřeší. Na předchozích osmi schůzkách to nevyšlo.

Článek

Čeští vrcholní politici, premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček, letošní léto v podstatě tráví na zámku v Lánech.

Poprvé tam jeli 20. května vlastně kvůli banalitě – výměně na postu ministra kultury. A sami nejspíš na začátku netušili, kolik výletů to nakonec celé zabere.

Celkem už absolvovali osm schůzek, na konci žádné z nich zatím nebyl odvolán Antonín Staněk a jmenován Michal Šmarda, jak si přeje jejich domovská ČSSD.

Čtěte: Poslední schůzka v Lánech. Prezident slíbil Staňkův konec, ale nechce Šmardu

Dnes tedy Babiše čeká devátá schůzka. Premiér a lídr ANO Andrej Babiš je ale před setkáním s Milošem Zemanem přesvědčen, že problém s výměnou ministra kultury se konečně vyřeší.

„Nechci tu věc nechat na období po prázdninách,“ řekl novinářům ve středu dopoledne.

Doufá, že Zeman změní názor na základě rozhodnutí předsednictva ČSSD, které trvá na nominaci Michala Šmardy.

Nechci to řešit po prázdninách, řekl premiér ke kauze (ne)pdvolání ministra kultury.Video: Seznam Zprávy

Podívejte se na video v úvodu textu, které rekapituluje průběh letní vládní roztržky, jež málem skončila rozpadem kabinetu. Dozvíte se, jak tráví léto muž, kvůli kterému vlastně celá vládní krize vypukla.

Reklama

Doporučované