Hlavní obsah

Dánové vaří pivo za pomoci odpadu, říkají mu Pisner

Dánský pivovar přichází na trh s novinkou.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Sebrali 54 hektolitrů moči a vypěstovali 11 tun sladovnického ječmene. Pivo bude k pití letos v červnu.

Článek

Využívání odpadů při výrobě potravin se meze nekladou.

Dánský pivovar nyní experimentuje s dávnou myšlenkou, jak využít při výrobě piva odpad vyprodukovaný samotnými pivaři.

Rozhodl využít k výrobě piva více než 50 tisíc litrů moči, kterou sebral na největším hudebním festivalu v severní Evropě.

Produkt se bude jmenovat Pisner, což je slovní hříčka kombinující název pilsner pro pivo plzeňského typu a místní slangový výraz pro močení.

Pivovar všechny milovníky piva uklidňuje, že v Pisneru stopy po odpadu nezůstanou. Bude totiž vyroben ze sladovnického ječmene vyrostlého na polích hnojených spíše právě lidskou močí než tradičním živočišným hnojem či uměle vyrobenými rostlinnými živinami.

„Když se objevila zpráva, že jsme začali vařit Pisner, mnoho lidí si myslelo, že filtrujeme moč, abychom ji přímo nalili do piva, a nás to rozesmálo," řekl generální ředitel pivovaru Norrebro Bryghus Henrik Vang.

Dánská rada pro zemědělství a potraviny uvádí, že využití lidského odpadu jako hnojiva v takovém měřítku je novinkou.

Celý projekt pojmenovala jako beercycling. V roce 2015 sebrala od účastníků festivalu v Roskilde 54 tisíc litrů moči. Na jaře loňského roku byla moč použita jako hnojivo a z takto pohnojených polí bylo sklizeno 11 tun sladovnického ječmene. Pivovar očekává, že z něj navaří zhruba 60 tisíc lahví piva Pisner. Konečný produkt by veřejnost měla ochutnat v červnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované