Hlavní obsah

Video: Za útokem na íránskou nákladní loď v Rudém moři stojí Izrael

Ilustrační záběry: Americký ústav námořnictva ve své loňské zprávě uvedl, že Saviz je vojenská loď, kterou využívají jako svou předsunutou pozici Íránské revoluční gardy.Video: AP

 

Reklama

Nákladní loď patřící Íránským revolučním gardám se v úterý stala terčem útoku v Rudém moři, informovala o tom televize Al-Arabíja s odkazem na své nejmenované zdroje. Útok se odehrál, když bylo plavidlo u břehů Eritreje.

Článek

Americký deník The New York Times (NYT) dnes napsal s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele, že Izrael informoval Spojené státy o svém úterním útoku na íránskou loď. O incidentu dnes informovala také íránská státní televize a potvrdil ho mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

Podle zdroje NYT Izrael útok označil za odvetnou akci za předchozí napadení svých lodí v Perském zálivu, jež Izraelci přičítají Íránu. Íránskou loď poškodily přísavné miny.

Íránská agentura Tasním v úterý informovala, že poškozené plavidlo Saviz (persky Sávíz) působí v Rudém moři několik let a slouží jako „podpora íránských komand vysílaných jako eskorty pro obchodní lodě v rámci operací proti námořním pirátům“.

To dnes potvrdil mluvčí íránské diplomacie, když řekl, že výbuch v úterý ráno způsobil malé poškození lodě a nikdo při tom nebyl zraněn. „Byla to civilní loď, která je tam umístěna pro ochranu oblasti proti pirátům,“ uvedl mluvčí.

Americký ústav námořnictva ale ve své loňské zprávě uvedl, že Saviz je vojenská loď, kterou využívají jako svou předsunutou pozici Íránské revoluční gardy.

Sdělovací prostředky připomínají, že Izrael si vybral k útoku den, kdy ve Vídni začaly složité rozhovory o zachování dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. USA, které od ní odstoupily před třemi lety, se k ní chtějí vrátit, avšak vídeňských jednání se zatím účastní jen nepřímo. Schůzku pořádají zbylí signatáři dohody (Francie, Británie, Německo, Rusko a Čína) a přítomni byli také Íránci. Jednání mají pokračovat v pátek.

Zdroj NYT k termínu útoku sdělil, že Izrael akci odkládal, aby poskytl americké letadlové lodi Dwight D. Eisenhower, která je rovněž v oblasti, možnost vzdálit se od plavidla Saviz.

Úterní prohlášení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua svědčí ale podle médií spíše o tom, že útok s rozhovory souvisel.

„Nemůžeme podpořit nebezpečný jaderný plán, protože Írán vyzbrojený jadernými zbraněmi ohrožuje naši existenci a je velkou hrozbou pro bezpečnost celého světa. Musíme jednat proti tomu fanatickému režimu, jenž nám hrozí, že nás vymaže z mapy. Vždy jsme se dokázali bránit proti těm, kteří nás chtějí pozabíjet,“ řekl Netanjahu na schůzi s poslanci své strany Likud.

Al-Arabíja také uvedla, že Írán čelí obviněním z útoků na plavidla v této oblasti. Připomněla například únorovou explozi na izraelské nákladní lodi a prohlášení izraelského ministra obrany Bennyho Gance, podle něhož stál za výbuchem Írán, což Teherán tehdy odmítl.

V létě 2019 pak americká armáda obvinila Írán z explozí na dvou ropných tankerech u strategicky důležitého Hormuzského průlivu.

Reklama

Související témata:

Doporučované