Hlavní obsah

Video: Záplavy decimují japonský ostrov. Úřady hlásí nejméně 50 mrtvých

Záplavy způsobené silnými lijáky decimují japonský ostrov Kjúšú. Povodně si vyžádaly už 50 lidských životů.Video: AP

 

Reklama

Kolem pěti desítek lidských životů si už na japonském ostrově Kjúšú vyžádaly záplavy způsobené tři dny trvajícími silnými lijáky. Povodně přinutily více než půl milionu lidí opustit své domovy. Informovala o tom agentura Kjódó.

Článek

Nejvíce zasažená je prefektura Kumamoto, kde úřady potvrdily už 49 obětí rozbouřeného vodního živlu. Záchranáři dál pátrají po desítce dalších nezvěstných.

Vedení prefektury Kumamoto upřesnilo, že mezi oběťmi je 14 seniorů z jednoho pečovatelského zařízení u řeky Kumy. Ta vystoupila z břehů na jedenácti místech a prolomila jednu protipovodňovou hráz.

Na třetím největším japonském ostrově ale přibývají další místa ohrožená dešťovými přívaly a stoupajícími hladinami toků. Meteorologové vydali upozornění na možnost nejvyššího stupně povodňové aktivity v prefekturách Fukuoka, Nagasaki a Saga. Podle agentury Kjódó se muselo z domovů evakuovat přes 330 000 lidí z více než 140 000 příbytků.

Úřady už nařídily kvůli ohrožení bezpečnosti opustit domovy dalším 254 000 obyvatel v prefekturách Kumamoto, Mijazaki a Kagošima.

Podívejte se na úvodní video z postižených oblastí.

Reklama

Doporučované