Hlavní obsah

Video: Zastřelit, nebo chránit? Přemnožení medvědi v Rumunsku útočí na farmy

Svět bez obalu: Rumunští farmáři řeší přemnožené medvědy, kteří jim likvidují zvěř. Lov medvědů je totiž v Rumunsku zakázaný.Video: RFE/RL

 

Reklama

Aktivisté z environmentálních organizací v Rumunsku obvinili nedávno lichtenštejnského prince Emanuela ze zastřelení sedmnáctiletého hnědého medvěda, který dostal jméno Artur. Došlo k tomu v březnu v rumunských Karpatech.

Článek

„Arturovi bylo 17 let a byl to největší známý medvěd v Rumunsku a zřejmě i v Evropské unii. Princ si chtěl pořídit trofej. Tak přijel, zastřelil a odvezl si sebou velkého medvěda,“ tvrdí například Gabriel Paun z rumunského ekologického spolku Agent Green. Princ ale odmítá, že by Artura zabil, a tvrdí, že zastřelil pouze medvědici a že na to má i fotografické důkazy.

Lov medvědů je v Rumunsku zakázaný. Princ Emanuel, který žije na rodinném hradě v Rakousku, ovšem dostal výjimku k odstřelu agresivní medvědice podezřelé z loňských útoků na několik zemědělských usedlostí, sdělilo rakouské Sdružení proti továrnám na zvířata (VGT). Případ už vyšetřuje rumunská policie.

Obyvatelé vesnice Ojdula ale tomuto sporu vůbec nerozumí a upozorňují na to, že přemnožení medvědi ohrožují teď jejich hospodářská zvířata jako nikdy předtím.

„Před pěti lety zaútočili medvědi na mou farmu. Když jsem se ráno probudil, nenašel jsem naživu jediné zvíře. Absolutně všechno, co jsem měl, bylo zničeno, zabito,“ stěžuje si jeden z farmářů z rumunské vesnice Ojdula.

V Rumunsku žije zhruba 6000 medvědů hnědých, což představuje asi 60 procent jejich celkových stavů v Evropě. Šelmy jsou zde chráněny podle evropských zákonů. Výjimky na jejich odstřel jsou vydávány pouze v případě ohrožení místních obyvatel. Za poslední tři roky vydaly rumunské úřady povolení k zabití 138 kusů těchto zvířat.

Paula Ciotlosová, která pracuje v medvědím útulku Libearty nedaleko města Zarnesti, ale tvrdí, že existují i jiná řešení.

„V ostatních zemích medvědy, kteří opakovaně způsobí nějaké problémy v obydlených oblastech, odchytí, uspí je, dají jim mikročip a obojek, sledují je a případně je vykastrují. Není potřeba je zabíjet,“ říká Ciotlosová.

Ročně se ale v Rumunsku takto přemístí asi jen 30 % problémových medvědů. Starosta Ojduly ale tvrdí, že by Rumunsku měly pomoci při řešení tohoto problému i ostatní evropské země.

„Já to vidím tak, že má dnes větší cenu život medvěda než člověka. My tady musíme žít ve strachu, že nás medvědi zabijí. Rumunsko zaslalo každé členské zemi EU žádost o umístění několika kusů medvědů na její území. Žádná s tím ale nesouhlasila. Proč?“ ptá se starosta Agoston Penzes.

Aktivisté navrhují, že by problém mohly také pomoci vyřešit elektrické ploty. „Jednoduchý elektrický plot dokáže zázraky. Testovali jsme je na několika farmách v okrese Covasna a mělo to velký úspěch. Medvěd tam k plotu přišel jen jednou, dostal elektrický šok a už se tam nikdy nevrátil,“ říká Gabriel Paun.

Mnoho zemědělců ale tvrdí, že si elektrické ploty nemohou dovolit a požadují od vlády finanční pomoc, aby mohli lépe bojovat s agresivními medvědy.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované