Hlavní obsah

Hořící policejní auta a zatýkání. V Evropě i USA se bouřili odpůrci zákazů

Video: Bristol, Miami Beach, Liestal, Kassel a další města zachvátila vlna mnohdy násilných protestů proti opatřením.Video: twitter.com/SMinoukadeh, AP

 

Reklama

Frustrace z přetrvávajících opatření se v evropských i amerických městech přetavila v rozsáhlé protesty. Jejich smysl se ale mnohdy v agresivním chování a vandalismu ztrácel. Jen v Miami Beach zatkli o víkendu tisíc lidí.

Článek

Desítky tisíc lidí daly během víkendu průchod své frustraci z přetrvávajících proticovidových opatření a nelepšící se epidemické situace. Podle propočtu AFP se počet nově nakažených covidem-19 minulý týden celosvětově zvýšil o 14 procent. Jednotlivé vlády tak s příchodem jara ve snaze omezit pohyb lidí znovu utahují šrouby. Unavené obyvatelstvo zkoušené i ztěžující se ekonomickou situací vyšlo do ulic – v Německu, Rakousku, Švédsku, Švýcarsku, Velké Británii. Vlnu odporu během oblíbených jarních prázdnin prožívají i americká města.

Kill the Bill

Značně vyhrocený víkend má za sebou Velká Británie, kde po vyhlášení zákona omezujícího právo protestovat zůstalo několik zraněných, poničené budovy i zapálená policejní auta. Střety vypukly po shromáždění proti novému „zákonu o policii a kriminalitě“, který dává policii větší pravomoci při zvládání zakázaných protestů. Nejostřejší byla situace v Bristolu, kde se postupně myšlenka vyjádření nespokojenosti přetavila v agresivní vzpouru, ničení okolí a útoky na policisty.

Ministryně vnitra Priti Patelová označila víkend v Bristolu za násilnictví. Po útocích výtržníků skončili dva policisté se zlomenýma rukama a žebry. Demonstranti po nich měli pálit mimo jiné i rachejtlemi.

Foto: Profimedia.cz

Škody na majetku po demonstraci v Bristolu počítali zejména policisté.

V centru města se shromáždili naštvaní lidé na akci označené „Kill the Bill“. Frustrace z nové pravomoci policistů vypořádávat se s protesty vyvrcholila v pochod na policejní stanici a zapálení policejních dodávek. Záběry na sociálních sítích mimo jiné ukazují demonstranty snažící se převrátit policejní auto a rozbíjení oken policejní stanice za využití skateboardů. Podle starosty města Marvina Reese výtržníci svým jednáním akorát dali najevo, nakolik jsou tyto zákony nutné.

Že se demonstrace proti opatřením strhla v bezhlavou agresi, popsali pro britská média i přihlížející. „Začalo to zhruba v 21:00. Lidé házeli vše, co jim přišlo pod ruku: skleněné lahve, kartony od mléka, kameny, cihly. Rozbili okno u policejního auta, někdo zapálil papír a hodil ho dovnitř,“ popisuje pro The Times 25letý Ashley George. „Začalo to vandalstvím na policejní stanici. Policisté vyšli ven se štíty. Jen dělali svou práci. Abych byl upřímný, myslím, že měli použít o něco větší sílu,“ dodal.

George uvedl, že výtržníci, se kterými mluvil, nebyli součástí pochodu, ale dorazili do centra až poté, co se dozvěděli o rozsahu protestů. „Zajímali se jen o násilí. Jen se smáli a přidali se.“

Bez světla na konci tunelu

Přituhuje také v Německu, které řeší třetí pandemickou vlnu a rychlý nárůst případů. Lékaři v souvislosti se stále rostoucími statistikami požadují zpřísnění pravidel ve snaze zabránit kolapsu nemocnic. Lidé jsou už ale unavení. „Už mě to opravdu unavuje,“ říká pro The Guardian Ina Eggersová, berlínská učitelka. „Zima je tady vždy těžká, ale nyní se nedá vůbec nic dělat a je to hrozné.“

Němečtí politici měli původně v pondělí projednávat kroky k uvolnění téměř pětiměsíčního částečného lockdownu, teď to však vypadá, že se naopak chystá jeho zpřísnění. „Lidé jsou z toho všeho unavení, vyčerpaní a unavení,“ říká berlínský reportér Trent Murray. „Postupné prodlužování lockdownu vyvolalo dojem, že to nikdy neskončí. Byl jsem nadšený, že jsem se mohl brzy setkat s přáteli na kávě, ale nyní počty vzrostly a je to skličující.“

Německé město Kassel zaplnili lidé nesoucí cedule s nápisy jako „End the Lockdown“ a „Corona Rebels“. Protesty zde měli v gesci příslušníci krajní pravice i levice i vyznavači konspiračních teorií, píší místní servery. Mezi davy se nakonec přimíchala i vodní děla, obušky i pepřové spreje, podle mluvčího policie v Kasselu se shromáždilo 15 až 20 tisíc lidí. Tím se akce zařadila mezi největší v letošním roce.

Foto: Profimedia.cz

Policie se snaží zatlačit zpět demonstranty, kteří se 20. března 2021 zúčastnili shromáždění požadujícího dodržování základních práv a ukončení omezujících opatření proti covidu-19 ve středoněmeckém Kasselu. Sešlo se několik tisíc lidí a tzv. „Querdenker“. Protest organizovala skupina známá jako „Freie Buerger Kassel“.

Spousta Němců cítí frustraci i kvůli pomalému postupu v očkování – v současné době se k první injekci vakcíny dostalo okolo 8,7 procenta populace. Poslední vydání německého Spiegelu poukazuje na „novou německou nekompetentnost“ a ptá se, proč ostatní země zvládají očkování rychleji.

S demonstranty bojovalo i Švédsko. Během soboty policie rozháněla akce ve Stockholmu, Göteborgu a Malmö. Současný švédský zákon umožňuje shromáždění na jednom místě maximálně osmi lidí. Lidé se ve velkých švédských městech začali shromažďovat okolo jedné odpoledne a policie musela poukazovat na porušování zákona.

Obdobně vypadala situace v Düsseldorfu nebo rakouské Vídni. V Rakousku se asi 1000 demonstrantů shromáždilo na protest proti vládním virovým opatřením poblíž hlavního vlakového nádraží v hlavním městě. Policie několik demonstrantů upozornila, že musí mít na obličeji roušky a dodržovat odstupy, informovala tisková agentura APA.

Severním Švýcarskem rezonovala „tichá demonstrace“. Lidé požadující ukončení protipandemických opatření oblékli bílé ochranné obleky a zakryli si obličeje maskami. V Liestalu se sešlo až pět tisíc takto oděných lidí.

Foto: Profimedia.cz

Protestující v Liestalu se oblékli do převleků.

Panika v Miami Beach

Zatímco Evropu frustruje kombinace zimy a lockdownu, Američané si oblíbené jarní prázdniny u moře vzít nenechají. Během víkendu policisté v Miami Beach pozatýkali tisíc lidí a vydali varování pro všechny, kteří by nadále měli v plánu výtržnosti v ulicích, ničení restaurací a odmítání nošení roušek.

Foto: Profimedia.cz

Jarní prázdniny v Miami Beach návštěvníkům poněkud zkazilo vyhlášení zákazu vycházení po osmé hodině. Na rušných místech se večer začaly shlukovat davy.

Představitelé města na slavné South Beach si na poslední chvíli odhlasovali zákaz vycházení po osmé hodině večerní s možnou platností až do dubna. S vědomím toho, že si studenti i rodiny s dětmi budou chtít i přesto ulevit od pandemie v jednom z mála otevřených států, posílily policii jednotky čtyř agentur spolu s týmy SWAT. Na potlačení davů to ale nestačilo. Po několika dnech bujarých večírků a konfrontací s policií vedle přísného večerního zákazu vycházení musí restaurace i zrušit venkovní posezení.

Více než polovina zatčených pochází z okolních států, uvedl floridský manažer města Raul Aguila a dodal, že mnozí přicházejí jen „proto, aby se zapojili do násilného dění a měli párty za každou cenu“. Poznamenal také, že davy ani neměly zájem o posílení cestovního ruchu, podporu podniků či utrácení v restauracích. Jen se po tisících shromažďovaly v ulicích.

O víkendu večer tak do davu většinou nenásilných lidí vpadli i policisté v neprůstřelných vestách a snažili se vymáhat dodržování večerky. Lidé protestovali skákáním po autech a vyhazováním peněz do vzduchu.

Podle policistů se párty vymykala kontrole už v pátek. Restaurace se po „bojích obrátila vzhůru nohama“, „židle fungovaly jako zbraně“ a podlahu pokrývalo rozbité sklo. Ikonický bar Clevelander South Beach hned oznámil, že dočasně pozastavuje provoz nejméně do 24. března.

Místní úředníci už dříve zakázali alkohol na plážích a veškerý jeho prodej po 22:00 hod. ve snaze omezit párty. Město dokonce turistům zasílalo textové zprávy s varováním: „Užívejte si dovolenou zodpovědně, jinak budete zatčeni.“

Reklama

Doporučované