Hlavní obsah

Video: Ze zdí ruského města shlíží portréty obětí stalinských represí

Svět bez obalu: Ruský umělec maluje na zdi svého města portréty obětí stalinských represí.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruský pouliční umělec rozčílil úředníky města Borovsk na západě Ruska. Rozhodl se totiž, že na městské zdi nakreslí místní oběti stalinských represí.

Článek

„Začal jsem je kreslit, když mi bylo 60. Změnilo to celý můj život. Začal jsem dělat něco, co jsem opravdu chtěl,“ říká umělec v důchodu Vladimir Ovčinnikov.

Jeho obrazy jsou ale často ničeny. Takže začal vést ve městě i kampaň za vytvoření oficiálního památníků. „Několikrát se sám pokusil něco udělat bez povolení. Myslím, že to bylo špatné. V dnešních těžkých dobách by se neměly vytvářet další konflikty,“ říká jeden z městských radních Valentin Osjuk.

V roce 2017 byl nakonec jeden monument ve městě odhalen, ale Ovčinnikov požadoval, aby na něm byla uvedena i jména obětí.  „Víte, kdo to byl?“ ptá se umělce na ulici starosta města Michail Klimov.

„Samozřejmě,“ odpovídá umělec.

„Znáte každého jménem?“

„Ano.“

„Byli rehabilitováni? Jste si jistý?“

„Každý tady byl rehabilitován.“

„Komunisté jsou ale proti takovému návrhu. Co když to, nedej Bože, povede k násilí?“

„Vy nebudete souhlasit s ničím. Nepovolíte nám ani veřejné shromáždění a ani nám pro něj neposkytnete žádné místo,“ končí diskusi se starostou umělec. Ovčinnikov podal už šest návrhů na památník s uvedením jmen Stalinových obětí, ale všechny byly zamítnuty.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované