Hlavní obsah

Želvičky, kam oko dohlédne. I za tohle může pandemie

Indická pláž zažila malé želví tsunami. Na konci března tu v nebývalém počtu nakladly vajíčka dospělé karety zelenavé - nerušili je totiž lidé, kteří zůstali v karanténě.Video: twitter.com/susantananda3

 

Reklama

Omezení pohybu, kvůli němuž si lidé napříč světem stýskají, nahrálo rozmnožovacímu cyklu ohrožené mořské želvy karety zelenavé.

Článek

Karety zelenavé patří mezi ohrožené druhy; vědci opakovaně dokládají, že mají nejmenší nárůst počtu mláďat. Samice kladou každoročně - na jaře nebo v zimě - vejce do hnízd vyhloubených na pláži. Mláďata se líhnou zhruba po 45 dnech a ihned se vydávají na cestu zpátky do moře.

Vedle toho, že mnoho vylíhlých želv tuto cestu nezvládne a uhyne, je jejich zkázou člověk. Hnízda totiž drancují pytláci. A jiná zas poškodí návštěvníci pláží.

Nic z toho letos na plážích jihovýchodní Indie nehrozilo. Už v březnu tamní pozorovatelé hlásili, že letos karety zelenavé nakladly až desítky milionů vajec.

Začátkem května se pak na sociálních sítích začala objevovat videa, která ukazují, jak se z písku vynořují mláďata této vzácné želvy. Následně se vydávají na cestu k moři, aniž by musela čelit lidským zásahům. Kvůli pandemii koronaviru je totiž většina místních pláží uzavřena.

Podívejte se na záběry migrace želv na pláži Rushikulya v jihovýchodní Indii. Některý želvám do moře pomáhají strážci přírody.

Reklama

Související témata:

Doporučované