Hlavní obsah

Video: Znovuobjevený Picasso spadl policii během tiskovky na podlahu

Bez komentáře: Řecká policie se chtěla na tiskové konferenci pochlubit zachráněnými obrazy. V nestřežené chvíli ale upadl vzácný Picasso na zem.Video: AP, twitter/megagegonota, AP

 

Reklama

Když se vám poštěstí dostat do rukou obraz od Pabla Picassa, to poslední, co chcete, aby se vám stalo, je upustit ho na podlahu. Zvlášť když jde o dílo, které se podařilo najít devět let poté, co bylo ukradeno z galerie.

Článek

Přesně to se ale přihodilo řecké policii během úterní tiskové konference, na které chtěla novinářům ukázat zachráněné obrazy. Chvíli poté, co obraz policisté opřeli o stěnu na římse, sklouzl dolů, upozornil zpravodajský server BBC News.

Řecká policie už v pondělí oznámila, že se jí podařilo nalézt dva obrazy malířů Pabla Picassa a Pieta Mondriana, které zloději ukradli v lednu 2012 z řecké Národní galerie v Aténách.

Policisté vypátrali kubistický obraz Ženská hlava, který Picasso vytvořil v roce 1939 a deset let poté daroval řeckému lidu jako hold jeho odporu proti nacistické okupaci. Obraz Zastavený větrný mlýn vytvořil Piet Mondrian v roce 1905, kdy se ve své rané umělecké fázi věnoval krajinomalbě. Mondrian se později proslavil svými abstraktními kompozicemi.

Na tiskové konferenci policisté upřesnili, že kvůli loupeži obou děl byl zadržen 49letý dekoratér. Čin byl původně připisován dvěma lupičům. Vniknout do galerie, vyříznout obrazy z rámů a zmizet s nimi muži trvalo jen sedm minut. Ukradl také třetí dílo – perokresbu italského malíře Guglielma Caccii ze 16. století, ale ta byla poškozená, a proto ji, jak řekl policii, „spláchl do záchodu“.

Muž měl ukradené obrazy celé roky doma a neměl v úmyslu je prodat. Před časem je ale v obavě, že je mu policie na stopě, zabalil do igelitu a ukryl ve vyschlém říčním korytě v Keratei u Atén, kde je policie následně objevila, dodala BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované