Hlavní obsah

Videoprocházka místem, kde bydleli Kramář, Zeman i Špidla

Kramářova vila bude veřejnosti otevřena ještě na státní svátek 28. října.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Milovníci československých dějin si dnes poprvé v tomto roce mohli prohlédnout Kramářovu vilu v Praze. Objekt, který jinak slouží předsedovi vlády, se veřejnosti otevřel po dlouhotrvající rekonstrukci.

Článek

Kramářova vila – sídlo českých premiérů, které nese jméno po prvním československém předsedovi vlády Karlu Kramářovi. Během roku slouží současnému premiérovi k diplomatickým a reprezentačním účelům. Dnes se ale vůbec poprvé v tomto roce otevřela také veřejnosti.

„Návštěvníci uvidí oficiální rezidenci předsedy vlády České republiky, tedy Kramářovu vilu. Uvidí velkou jídelnu, to je mramorová síň, uvidí pracovnu Karla Kramáře, kulečníkový sál a samozřejmě také krásnou a rozlehlou zahradu,“ řekl jeden z průvodců ve vile, Lukáš Dudinský.

Den otevřených dveří se konal poprvé po dlouhé době – kvůli rozsáhlé rekonstrukci terasy. I přes deštivé počasí ale přilákal stovky návštěvníků.

„Zatím je návštěvnost velmi dobrá, venku není hezké počasí, takže jsme velmi mile překvapeni. Běžně přijde v průměru kolem tisícovky lidí. Nebo i víc,“ doplnil krátce po poledni Dudinský.

Budovu nechal mezi lety 1911 a 1914 jako svoji rezidenci vystavět Karel Kramář – právník a politik, který se později stal prvním československým premiérem. Nyní se využívá především k bilaterálním jednáním státu. Podnět udělat z ní i sídlo dalších českých premiérů přinesl až v 90. letech tehdejší předseda vlády Václav Klaus.

Ten tehdy bydlel na sídlišti v Kobylisích – do Kramářovy vily na Letnou už to ale ve svém funkčním období nestihl. Z pozdějších premiérů ve vile bydleli pouze Miloš Zeman a Vladimír Špidla.

„Mimochodem Kramářova vila je hotel, do kterého jsem přijel o půlnoci, usnul jsem, ráno mě exhumovali, odvezli mě do Strakovky, takže to žádná rozkoš nebyla,“ vzpomínal na svoji tehdejší rezidenci Miloš Zeman v roce 2009 na rádiu Impuls.

„A pokud někdy chodíte, pane Moravče, na recepce, tak zjistíte, že míra významnosti jakékoliv instituce je nepřímo úměrná kvalitě její kuchyně. A protože vláda byla významnou institucí, měla velmi mizernou kuchyni,“ dodal v rozhovoru Václavu Moravcovi.

I přesto má ale Kramářova vila mezi ostatními budovami státu zvláštní místo. Je to i proto, že ji pomáhala vyzdobit Kramářova žena a do všech místností se tak promítl i otisk byzantské a ruské kultury, jako znak jejího původu.

„Kramářova vila je jiná. Je jiná svojí polohou, svým významem, ale také svým příběhem, protože vypráví příběh jedné velké a upřímné lásky prvního čs. premiéra Karla Kramáře a jeho manželky Naděždy Nikolajevny,” vylíčil Dudinský.

Veřejnosti bude vila otevřená tento měsíc ještě jednou – během státního svátku 28. října, v den vzniku Československé republiky.

Reklama

Doporučované