Hlavní obsah

Videopůjčovně Aerovod v koronaviru loni šestkrát vzrostly tržby

Ilustrační fotografie.

Reklama

České online videopůjčovně Aerovod loni meziročně vzrostly tržby šestinásobně. Desetinásobně se pak zvýšil počet jejích předplatitelů.

Článek

„Zásadně se také zrychlilo rozšiřování katalogu, ve kterém přibylo přes 200 nových snímků - aktuálně diváci najdou na Aerovodu více než 500 filmů,“ řekla za společnost Aerofilm Kateřina Dvořáková.

Aerovod je od počátku svého působení spjat s pražskými kiny Aero, Bio Oko, Světozor, královehradeckým Biem Central a brněnským Univerzitním kinem Scala. Od začátku pandemie a karantény loni na jaře zažívají podobné služby boom.

Největší popularitě se mezi diváky Aerovodu loni těšil snímek Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti, dokument cestovatele Marka Slobodníka Afrikou na pionýru a třemi Českými lvy oceněná komedie Jiřího Havelky Vlastníci. Mezi další oblíbené filmy patří například čtyřmi Oscary oceněný Parazit, chytrá romantická komedie Tenkrát podruhé, Šarlatán Agnieszky Hollandové nebo komedie Palm Springs.

Nejúspěšnějšími měsíci byly pro Aerovod březen a duben, následované říjnem, listopadem a prosincem, i v letních měsících ale návštěvnost několikanásobně překonávala výsledky z předcházejícího roku. „Rok 2020, byť byl kvůli pandemii samozřejmě dosti specifický, nám ukázal, že limity Aerovodu jsou úplně jinde, než jsme si do té doby mysleli,“ uvedl Ivo Andrle, ředitel společnosti Aerofilms, která Aerovod provozuje. „Vnímáme, že se během loňska Aerovod dostal do širšího povědomí filmových fanoušků a stal plnohodnotným pilířem našich distribučních aktivit,“ doplnil.

Videotéka loni poprvé hostila filmový festival - kromě 21. ročníku Queer Film Festivalu Mezipatra se tam uskutečnil i festival krátkých filmů Brno16 a festival snímků pro děti a mládež Malé oči. Velkého rozšíření se dočkala sekce filmových kolekcí - nově si návštěvníci Aerovodu mohou nechat doporučit filmy od Jana Ciny, dua Ester a Josefína či Miroslava Žbirky. Nově si naši návštěvníci mohou třeba také označovat filmy k pozdějšímu zhlédnutí. Dalším krokem by podle dramaturga Aerovodu Jakuba Němečka mělo být zprovoznění televizních aplikací.

Reklama

Související témata:

Doporučované