Hlavní obsah

Vietnam chce po Monsantu miliardové odškodné za Agent Orange

Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Firma Monsanto vyráběla látku Agent Orange, kterou americká vláda používala za války ve Vietnamu. Následky vedlejších účinků této chemikálie si podle vlády nesou miliony Vietnamců dodnes.

Článek

Americký zemědělský gigant Monsanto před týdnem prohrál soudní spor se smrtelně nemocným mužem, jehož onemocnění měla způsobit také látka glyfosát v pesticidu Roundup. Společnost tak musela školníku Dewaynu Johnsonovi vyplatit rekordních v přepočtu 6,5 miliardy korun. Verdikt americké poroty přitom představuje zásadní mezník. Johnson je totiž prvním pacientem, kterému se podařilo spor s agrogigantem dostat až před soud - a ještě navíc zvítězit.

Reakce na přelomový rozsudek na sebe nenechaly dlouho čekat ani ve světě. Po firmě nyní požaduje pravděpodobně miliardové odškodné Vietnam, a to pro oběti vedlejších účinků chemikálií, které americká armáda používala v průběhu vietnamské války v 60. a 70. letech. Neblaze proslulý herbicid, nazývaný Agent Orange, totiž vyráběla právě firma Monsanto. Informoval o tom britský deník The Independent.

„Verdikt amerického soudu slouží jako precedens, který popírá předchozí tvrzení Monsanta a dalších firem, že jejich hubidla jsou neškodná,” vyjádřil se pro The Independent mluvčí vietnamského ministerstva zahraničí. Podle něj zanechaly toxické chemikálie na vietnamském obyvatelstvu dlouhodobé, devastující účinky. Zodpovědnost za tyto účinky však zástupci Monsanta odmítají.

Látka Agent Orange sestávala ze dvou běžně užívaných hubících chemikálií té doby. Vedlejším produktem při její výrobě však byl také dioxin, který bývá spojován s řadou škodlivých vedlejších účinků. Mezi ně patří dědičné nemoci, vrozené vady, rakovinné bujení a řada dalších závažných zdravotních komplikací. Podle některých odhadů důsledky použití tohoto hubidla nad desetitisíci kilometry čtverečními vietnamského území trpí stále miliony lidí. A to včetně potomků příslušníků vietnamských a amerických ozbrojených sil.

Skrytá hrozba v pralese

Látku s kódovým označením Agent Orange používala americká armáda v letech 1961 až 1971, kdy ve Vietnamu zuřila válka mezi jižním Vietnamem - přímo vojensky podporovaným Spojenými státy - a komunistickým severním Vietnamem. Pojmenování si chemikálie vysloužila díky oranžovému pruhu, který označoval barely s touto hubící látkou.

Chemikálii používala armáda k hubení rostlinstva v rozsáhlých oblastech jižního Vietnamu a Američanům pomáhala snáze odhalit v rozsáhlých lesních porostech ukrývající se bojovníky Vietkongu. Kromě toho také látkou ničili sklizeň, která sloužila jako zdroj obživy pro komunistické guerilly působící na jihu země. Američané jí nad Vietnamem vypustili skoro 450 tisíc hektolitrů.

Proti těmto a dalším nařčením se však firma Monsanto - dnes náležící pod německou firmu Bayer AG - ohrazuje.

„Vláda určila postup při výrobě látky Agent Orange a rozhodovala o tom, kdy, kde a jak bude použita. Agent Orange byl vyroben a používán jen a pouze vládou,” uvádí americká firma, a odmítá tak důsledky jejího použití. Na svých stránkách pak píše, že je jednou z devíti firem, které látku pro americkou vládu v 60. a 70. letech minulého století produkovaly.

Ve stejném prohlášení také uvádí, že neexistují žádné přímé vědecké důkazy o spojitosti chemikálie používané americkou armádou a zdravotními komplikacemi, kterými trpí generace Vietnamců.

Reklama

Doporučované