Hlavní obsah

Vietnam se vyrovnává s následky tajfunu a chystá se na summit světových lídrů

Vietnam se po zásahu tajfunu připravuje na příjezd světových lídrůVideo: Ruptly, AP

 

Reklama

Vietnam, který zasáhl tajfun Damrey, se připravuje na příjezd amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Článek

Již 106 obětí si vyžádal tajfun Damrey, který o víkendu zasáhl Vietnam. Vyplývá to z bilance, kterou zveřejnila agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Dalších 25 lidí se stále pohřešuje a 197 jich utrpělo zranění.

Vietnamská vláda uvedla, že vyvíjí maximální úsilí, aby nebyla zatopena oblast kolem města Danang a další místa v centrální části země, kam v pátek zavítají kvůli summitu států Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) americký prezident Donald Trump, ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching. Harmonogram summitu se zatím nemění.

Ačkoliv média dříve mluvila o tom, že se Putin a Trump setkají, nyní se zdá, že schůzka není tak jistá. Obě strany totiž vydaly protichůdná vyjádření. Poradce Kremlu Jurij Ušakov uvedl, že schůzka se odehraje pravděpodobně v pátek. Šéf americké diplomacie Rex Tillerson však novinářům řekl, že dvoustranné jednání zatím domluveno nebylo.

Ještě v sobotu přitom Trump tvrdil, že se s Putinem setká, poznamenala AFP. „Myslím, že se dohodneme na schůzce s Putinem, ano... Chceme, aby nám Putin pomohl se Severní Koreou,” řekl americký prezident.

Prozatím je známo, že Putin se sejde s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, japonským premiérem Šinzó Abem, filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem a setká se ním také vietnamská hlava státu Tran Dai Quang.

Reklama

Doporučované