Hlavní obsah

Vietnamci dostali na koronavirus návod předem. Ale obávají se Čechů

Foto: Reuters.

Vietnamská komunita umí nosit roušky (ilustrační foto).

Reklama

Vietnamci žijící v Česku berou šíření nákazy koronavirem podle zástupce vietnamské komunity velmi vážně. Naopak se podivují, že Češi mají laxní přístup a řada z nich ani nenosí roušky.

Článek

Zatímco řada pracovníků a pracovnic v obchodech s potravinami si v éře epidemie nového koronaviru stěžuje na nedostatek roušek a rostoucí riziko nákazy, vietnamští obchodníci jsou podle svých zástupců na situaci už dlouho připraveni.

Zatímco pracovníkům českých prodejen často i základní ochranné prostředky chybí, vietnamští obchodníci mají roušky, veškeré dezinfekční prostředky a ochranné rukavice už několik týdnů připraveny.

„Naše komunita byla připravena dopředu, řada obchodníků ve večerkách má roušky, dezinfekce a rukavice nachystané. Každý košík dezinfikují a dodržují přísná hygienická pravidla, a to už poslední dva týdny,“ řekl Seznam Zprávám zástupce vietnamské menšiny v Česku Huu Uyen Pham.

Nákaze způsobené novým koronavirem Vietnam čelil krátce poté, co vypukla v Číně, a vietnamská komunita v Česku si vyměnila zkušenosti s lidmi doma. „Dostali radu, aby si ihned zajistili roušky a další ochranné pomůcky,“ uvedl Huu Uyen Pham.

S tím souhlasí i Thi Thanh Vu z asociace mladých vietnamských podnikatelů. Podle ní vietnamská komunita žijící v Česku už kupovala roušky od ledna.

„Naše rodina vše objednávala v lednu a všichni roušky nosíme,“ řekla Seznam Zprávám.

Podle ní jsou Vietnamci obecně velmi obezřetní a jsou zvyklí ve Vietnamu nosit roušky i kvůli špatnému ovzduší. „Většina Vietnamců nosí roušky normálně kvůli špatnému ovzduší,“ doplnila.

Thi Thanh Vu překvapuje, že Češi roušky téměř nenosí ani teď, když je evidentní, že nákaza se rychle šíří i v Česku.

Přístup Čechů přijde vietnamské komunitě podle zástupce vietnamské menšiny nebezpečný a řada Vietnamců v Česku prý dokonce zvažuje, že své děti pošle do Vietnamu.

„Vadí jim jednak přístup Čechů, kteří ne vždy nosí roušky, a také se obávají, že pokud se zde nakazí, nedostanou patřičnou péči jako Češi,“ vysvětlil Seznam Zprávám zástupce vietnamské komunity.

Už proto kontaktoval zmocněnkyni pro lidská práva Helenu Válkovou. „Zaslala mi dopis, ve kterém vietnamskou komunitu uklidňuje a tvrdí, že v Čechách se poskytuje lékařská péče podle vážnosti onemocnění a ne podle jiných kritérií,“ uzavřel Huu Uyen Pham.

Reklama

Související témata:

Doporučované