Hlavní obsah

Vietnamský prezident zřejmě tají nemoc, jeho mluvčí však tvrdí, že je jen přepracovaný

Vietnamský prezident Nguyen Phu Trong je nemocný, mluvčí i média tvrdí opak.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

Vietnamský prezident Nguyen Phu Trong trpí blíže nespecifikovanou chorobou. S odkazem na několik představitelů diplomacie to uvedla agentura Reuters. Mluvčí úřadu prezidenta po jedenáctidenním stažení hlavy státu z veřejnosti prohlásila, že je prezident pouze přepracován.

Článek

Zdraví prezidenta Vietnamu je zřejmě v ohrožení. „Nevíme nic o jeho aktuálním stavu a jak je schopný vést úřad,” řekl agentuře Reuters jeden z diplomatů. Hlava státu údajně zkolabovala při návštěvě provincie Kien Giang 14. dubna, shodou okolností na své narozeniny. Lídrovo zdraví je však považováno za státní tajemství. Déle než týden tak ve státních médiích neproběhla žádná informace o prezidentově stavu.

Teprve dnes promluvila mluvčí úřadu Le Thi Thu Hang, která na tiskové konferenci oznámila, že je prezident zdravotně indisponován, ale že se jedná o následky přepracování a rychle se měnícího počasí. O možné hospitalizaci nebo vážnosti nemoci neřekla mluvčí nic.

Pětasedmdesátiletý Nguyen Phu Trong je zároveň prezidentem a generálním tajemníkem tamní komunistické strany. Je prvním z vietnamských lídrů po Ho Či Minovi, který drží oba tituly. Generálním tajemníkem je od roku 2011, minulý rok získal i roli prezidenta země.

Pod jeho vedením se ve Vietnamu začal řešit problém s korupcí. Během velké kampaně se dostalo na vysoké představitele byznysu, armády i politiky. Zemi čeká velký sjezd strany a všech vládních orgánů na začátku roku 2021.

Reklama

Doporučované