Hlavní obsah

Víkend má být pro Moravu příznivý. Pak se počasí může zhoršit

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Mezi nejvíce postižené obce patří Lužice.

Reklama

Kroupy, silný vítr nebo silnou bouři už meteorologové na Břeclavsku a Hodonínsku neočekávají. V úterý či ve středu by ale mohly přijít bouřky.

Článek

Hodonínsko a Břeclavsko se vzpamatovává z následků tornáda, které zpustošilo několik obcí. Domy zůstaly bez střechy, a tak pro první dny úklidu a obnovy je důležité, že výhled počasí na několik příštích dnů je poměrně příznivý.

Český hydrometeorologický ústav hlásí na víkend spíše teplé počasí, pro Jihomoravský kraj předpovídá odpolední teploty 24 až 27 °C a mírný vítr. Ani v noci nemají teploty klesnout pod 16 až 13 °C, vítr se má prakticky zastavit.

„Dnes už byly nějaké přeháňky na severu Brna, ale tady to spíš bude bez deště. V sobotu a v neděli je určitá pravděpodobnost na lokální přeháňky, ale jsou to spíš takové ty záležitosti z tepla, nemělo by to být nic silného. A nemusí se to ani přímo trefit na toto krátké území, spíš se to bude tvořit kolem kopců. Ale vyloučené to úplně není,“ řekl v pátek vedoucí brněnského Regionálního prognózního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu Petr Münster.

Také začátkem příštího týdne by počasí mělo být být obyvatelům postižené oblasti nakloněno.

„Potom je tam příliv hodně teplého vzduchu. To znamená, že minimálně v neděli, v pondělí by mělo být spíš slunečno a horko,“ říká meteorolog. Varuje však, že druhý či třetí den nového týdne může přinést nové bouřky.

Speciál: Tornádo na Moravě

„V úterý či spíše ve středu se to bude měnit s tím, že horko vystřídá pravděpodobně studená fronta, která se ale bude ještě upřesňovat. Na nějakou část území to bude vycházet s nebezpečnými jevy. To by mělo být i ve výhledu celorepublikové předpovědi. Určitě na to budeme klást důraz, ale každý den se to upravuje,“ říká Münster.

Extrémní bouřky už nečekáme

Spekulovat, zda bouřky přijdou v úterý nebo ve středu, nebo které obce přesně zasáhnou, je podle něj nyní zbytečné.

„O přechodu fronty už víme, ale vzhledem k tomu jak se ta situace časově i prostorově mění, je zbytečné říkat konkrétní čas, protože zítra se to může posunout o půl dne tam, pozítří zase o půl dne zpátky,“ říká.

Bouře nebo extrémně silný vítr či veliké kroupy nyní meteorologové na Hodonínsku a Břeclavsku nepředvídají.

„Extrémní bouřku už nečekáme. U té fronty, která proběhla, už vlastně docela dlouho dopředu bylo známo, že přinese nějaké problémy. Jenom se vždycky čeká, aby se to mohlo lokalizovat a případně upravit intenzita. Nicméně každá bouřka na takové studené frontě, když přechází po nějakých horkých dnech, je svým způsobem nebezpečná. V poškozených oblastech může být problém jakýkoliv poryv větru obecně, nemusí to být tornádo,“ upozorňuje meteorolog.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Reklama

Doporučované