Hlavní obsah

Víkendová bouřka s sebou odnesla 100 milionů korun, odhaduje Generali

Rozhovor s Ivanou Buriánkovou, mluvčí Generali Česká pojišťovna.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Škody po bleskových povodních sčítají i klienti tuzemských pojišťoven. U té největší zatím nahlásili škody za 20 milionů korun, pracovníci však odhadují, že celkový účet vzroste až na pětinásobek.

Článek

Řeky vylité z koryt, vichřice, kroupy a silný déšť - živly, se kterými bojovala o víkendu celá Česká republika. Nejhorší byla situace na Pardubicku a Kolínsku, kde nahlásilo škody největší množství klientů Generali Česká pojišťovna. Voda vnikla do objektů, kroupy poškodily auta a skleníky.

„K dnešní 14. hodině máme nahlášeno zhruba 680 škod za přibližně 20 milionů korun, ale u živelních událostí vždy nějaký den trvá, než lidé nahlásí všechny škody. Předpokládáme, že celkový účet za uplynulý víkend bude zhruba 2,5 tisíce škod,“ vyčísluje Ivana Buriánková z Generali Česká pojišťovna.

Živly však neřádily jen na konci minulého týdne, ale také již začátkem měsíce, především na Moravě proto lidé s obavami kontrolovali hladinu řek a rybníků.

„Uplynulých 14 dní bylo na škody bohatých, minulý víkend byly velmi silné bouřky na Moravě, tam máme nahlášeno zhruba 1200 škod za více než 50 milionů korun, předpokládáme, že celkový účet nebude tak vysoký. O tomto víkendu bude škod tak dvakrát více,“ dodává Buriánková s tím, že ke klientům by tak mělo putovat až 100 milionů korun.

Škody vyčíslila i druhá největší česká pojišťovna Kooperativa, mluvčí společnosti Milan Káňa pro rádio Expres FM popsal, že klientům pojišťovny nejčastěji voda poškodila auta, nábytek, elektroniku a v několika případech i celé domy. I u této pojišťovny tak půjdou škody do milionů.

„Z minulého víkendu nahlásili klienti 400 škod za 39 milionů. Očekává se nárůst nahlášených škod ještě o 20 procent. Tento víkend zatím nahlásili 360 škod za 12 milionů, očekává se ještě nárůst škod o 40 procent,“ dodal Káňa.

Podobné události odhalí chyby v pojištění

Právě při podobných pojistných událostech se ukazuje, jak správně nebo špatně mají klienti pojištění nastavené. Nejčastější chybou bývá nerozlišení pojistky domácnosti a majetku a také špatný odhad majetku.

Řada lidí si totiž kvůli záměrně levnějšímu pojištění odhaduje hodnotu majetku nižší, když ale uplatňuje pojistnou událost, zjistí, že nedostane částku, která by hodnotě odpovídala a jakou si představovali.

V porovnání s jinými státy jsou podle Buriánkové ale Češi vzorní. Pojištění stavby, tedy domu nebo bytu, mají skoro všichni, o něco horší je to s domácností, kterou má podle odhadu pojištěno zhruba 60 procent lidí. Nejvíc opomíjenou pojistkou je pak ta na zdraví, tedy životní nebo úrazové pojištění.

Reklama

Doporučované