Hlavní obsah

Víkendová cesta autem z Chorvatska: Na hranicích i mýtnici jsou už teď hodinové kolony

Reportér Jaroslav Gavenda jel do Chorvatska přes Vídeň, zpátky do Prahy potom přes Linec.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Těsně před hlavní turistickou sezonou testoval reportér Seznam.cz Jaroslav Gavenda aktuální stav nejčastějších tras pro cestu autem do Chorvatska. Z Prahy do Zadaru jel přes Vídeň, zpátky potom přes Linec.

Článek

Zatímco při čtvrteční cestě na jih byla největším problémem průjezdná zúžení na české dálnici D1, sobotní návrat byl co do plynulosti horší. Samozřejmě i proto, že šlo o exponovanější část týdne, kdy zpravidla probíhá výměna turnusů a na silnicích je více aut.

První kolona reportéra zastihla už na mýtnici Záhřeb-Lučko. „Strávil jsem tam více než hodinu a půl. Stálo se hlavně u bran, kde lidé platí hotově či kartou,“ popisuje Jaroslav Gavenda s tím, že v pruzích, kde se odbavuje prostřednictvím tzv. ENC mýtných krabiček, byl provoz výrazně rychlejší.

Velké množství aut na silnici způsobilo obdobnou situaci i na chorvatsko-slovinské hranici, kde se vjíždí do schengenského prostoru, a tudíž pohraničníci kontrolují doklady. „Dohromady jsem tak v sobotu v kolonách strávil dvě až tři hodiny,“ dodal Gavenda.

Vzhledem k tomu, že nejvíce Čechů jezdí do Chorvatska tradičně až začátkem července, se dá očekávat, že i v hlavní sezoně bude nutné s kolonami u kontrol počítat.

A jak porovnává samotné trasy? Hlavní rozdíl vidí v tom, že ačkoli dálnice nevede na česko-rakouské hranice ani na jihu Čech, ani na jihu Moravy, autostráda přes Vídeň je přeci jen úplnější, a tudíž cesta svižnější. Proti cestě přes Linec hovoří také fakt, že jsou tam dva zpoplatněné tunely, za které musí řidiči zaplatit dohromady 15 eur, tedy v přepočtu téměř 400 korun.

Reklama

Doporučované