Hlavní obsah

Víkendové akce na Třebíčsku se obejdou bez větších omezení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Venkovní akce, které se budou o víkendu konat na Třebíčsku, se obejdou bez přísnějších omezení. Oslovení organizátoři kvůli koronaviru počítají hlavně se zvýšenou hygienou, případně dodržováním rozestupů u stánků.

Článek

Lidé se mohou těšit na posvícení v Jaroměřicích nad Rokytnou, hrotovickou pouť nebo historické slavnosti v Jemnici spojené s bitvou, které se letos konají podesáté.

Od druhého ročníku pořádá bitvu v Jemnici spolek Novus Origo. Původně se zaměřoval na rekonstrukce historických bitev z území Třebíčska, v posledních letech nabízí i mytologii. Letos se nechal inspirovat legendou o králi Artušovi. Podle Martina Bahounka ze spolku Novus Origo bude v sobotu 8. srpna vystupovat v zahradě jemnického zámku asi 200 účinkujících. Návštěvníků bylo v minulých letech okolo 700. „Přesné počítání návštěvníků neřešíme, do tisícovky bychom se měli vejít. U vstupu a toalet bude dezinfekce a zřejmě budeme řešit i rozestupy mezi stánky,“ řekl Bahounek.

Otázku dodržení pravidel v souvislosti s koronavirem řešily původně i Jaroměřice nad Rokytnou, které budou 9. srpna pořádat posvícení. Jeho součástí bude i venkovní mše nebo divadelní představení. „Zjistili jsme ale, že korigovat návštěvníky města na veřejném prostranství není v naší moci,“ řekl starosta Karel Müller (ODS).

Dezinfekci k dispozici poskytnou návštěvníkům poutě Hrotovice. Pouť začne páteční zábavou a skončí v neděli tradičním pouťovým zaváděním. Město připravilo také výstavy a koncerty. „Budeme se řídit platnými nařízeními, to znamená do 500 vnitřní prostory, 1000 lidí venkovní prostory a budeme mít všude k dispozici dezinfekční prostředky,“ řekla starostka Hrotovic Hana Škodová. Obvyklé návštěvnosti podle ní nastavená kapacita dostačuje.

To stejné neplatí na opačném konci Vysočiny. Pacov na Pelhřimovsku už oznámil, že podzimní pouť pořádat nebude. Podle starosty Lukáše Vlčka (STAN) hlavně kvůli tomu, že na ní bývá v jeden okamžik i 5000 lidí. „Nejvyšší povolené číslo zatím nikdy nepřesáhlo 1000, pokud by se to nemuselo dělit do různých sektorů. A to nejsme schopni zorganizovat, nevím, jak bychom město rozdělili do nějakých sektorů po tisíci lidech, to je prostě nemožné,“ řekl Vlček. Pouť se měla konat 3. a 4. října.

Ze stejného důvodu jako Pacov už dřív Žďár nad Sázavou oznámil, že nebude letošní pouť. Původně se měla konat v květnu. Následně město zrušilo i náhradní zářijový termín.

Reklama

Doporučované